Gıda Güvenliği’ne Genel Bakış: Hilal Öztürk’ün Yazı Dizisi

Hilal Öztürk
Hilal Öztürk gıda mühendisliği bölümünden mezun olup hali hazırda Endüstri Mühendisliği okumaktadır. Hilal Öztürk, gıda mühendisliği eğitimi boyunca daha çok gıda güvenliği, gıdada bulunan mikroorganizmalar ve fito-kimyasalların insan üzerindeki etkileri üzerine araştırmalar ve okumalar yaptı. Öztürk, yine bu konular başta olmak üzere gıdanın çeşitli alanlarıyla ilgili yazılarıyla sitemizde katkıda bulunmaktadır.
26.12.2019
A+
A-

Gıda Güvenliği’ne Genel Bakış

Gıda Mühendisi Hilal Öztürk‘ün kaleme olmuş olduğu Gıda Güvenliği yazı serisi 8 yazı ile gıda güvenliği konusunda bir çok alanı kapsıyor. Bu yazı serisi gıda güvenliğiyle ilgili bir çok sorunuza cevap vereceği gibi gıda güvenliğinin ne kadar kapsamlı ve bir o kadar da önemli olduğunu farkettirecek.

1) “Gıda Güvenliğine Genel Bakış” yazısı ile gıda güvenliğine genel bir giriş yapılıyor ve gıdanın küresel durumu, gıda güvenliğinde tehlikeler ve gıda güvenliği kapsamı genel olarak anlatılıyor.
2) “Gıda Güvenliğinde Biyolojik Tehlikeler” başlığı altında biyolojik güvenliğin önemi, mikroorganizmalar, tanımlar ve korunma yöntemleri anlatılıyor.
3) “Gıda Güvenliğinde Kimyasal Tehlikeler” yazısında kimyasal tehlikelerin tanımı, türleri ve korunma yöntemleri ayrıntılarıyla verilmekte.
4) “Gıda Güvenliğinde Fiziksel Tehlikeler” yazısında fiziksel Tehlikelerin tanımı, örnekleri ve korunma yöntemleri anlatılmakta.
5) Gıda Güvenliği genel olarak anlatılıp, biyolojik, kimyasal ve fiziksel tehditler ayrı ayrı ele alındıktan sonra yazı serisi “Gıda Güvenliğinin Yöntemleri” yazısı ile devam etmeke. Bu yazıda Gıda Güvenliği ve Yönetim Sistemleri, HACCP, ISO 22000 ve HACCP ve ISO 22000 arasındaki farklar ayrıntılarla anlatılmakta.
6) “Gıda Güvenliğinin Türkiyedeki Yeri” yazısı ile Hilal Öztürk, Türkiye’de Gıda Zehirlenmeleri Oranı ile Gıda Güvenliğinin Türkiye’deki Yerini genel olarak ele almakta.
7) Türkiye’yi işledikten sonra “Avrupa Birliği (AB) ve Gıda Güvenliği” başlığı ile AB Ülkelerinde Gıda Güvenliğinde Genel Durum ve Avrupa Birliğindeki Gıda Güvenliği Kurumsal Yapıları ele alınır. DG-SANCO (Sağlık ve Tüketiciyi Koruma Genel Müdürlüğü), FVO (Gıda ve Veterinerlik Ofisi) ve EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi) gibi kurumlar kısaca tanıtılır.
8) Bu yazı serisi “Gıda Zehirlenmesi” başlıklı yazı ile son bulur. Bu son yazı da gıda zehirlenmesinin ne olduğu, gıda zehirlenmesi türleri, gıda zehirlenmesinin belirtileri, gıda zehirlenmesinde tanının konulması, gıda zehirlenmesi tedavisi ve gıda zehirlenmesinden korunmak için tavsiyelerle son bulur.

Hilal Öztürk’e   hilal.ozturk95@hotmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.