Diyabet Nedir?

Verification: f620c14aed060f2a
03.07.2020
A+
A-

Diyabet Nedir?

 

Diyabet, yüksek kan şekeri hastalığıdır. Kan şekeri, temel enerji kaynağınızdır ve yediğiniz yiyeceklerden oluşur. Pankreas tarafından yapılan bir hormon olan insülin, gıdalardan elde edilen glikozun enerji olarak kullanılmak üzere hücrelerinize girmesine yardımcı olur. Bazen vücudunuz yeterince insülin yapmaz veya insülini iyi kullanamaz. Bunun sonucunda kanda glikoz oluşmaya başlar.

 

Zamanla kanınızda çok fazla glikoz olması sağlık sorunlarına neden olabilir. Günümüzde Diyabetin tedavisi yoktur ancak bazı adımları uygulayarak sağlıklı kalabilirsiniz.

 

Farklı diyabet tipleri nelerdir?

 

En yaygın diyabet tipleri tip 1, tip 2 ve gebelik diyabetidir.

 

Tip 1 diyabet

 

Tip 1 diyabet, vücudunuz insülin yapmaz. Bağışıklık sisteminiz, pankreasınızdaki insülin yapan hücrelere saldırır ve tahrip eder. Tip 1 diyabet genellikle çocuklarda ve genç erişkinlerde teşhis edilir, ancak her yaşta görülebilir. Tip 1 diyabet hastalarının hayatta kalmak için her gün insülin alması gerekir.

 

Tip 2 diyabet

 

Eğer tip 2 diyabetiniz varsa, vücudunuz insülini iyi yapmaz ve kullanamaz. Tip 2 diyabeti her yaşta, hatta çocukluk döneminde bile geliştirebilirsiniz. Bununla birlikte, bu diyabet türü en sık orta yaşlı ve yaşlı kişilerde görülür. Tip 2 en yaygın diyabet türüdür.

 

Gestasyonel diyabet

 

Gebelikte diyabet bazı kadınlarda gebe kaldıklarında gelişir. Çoğu zaman, bu tip şeker hastalığı bebek doğduktan sonra kaybolur. Ancak, gebelik diyabeti yaşadıysanız, daha sonra yaşamda tip 2 diyabet geliştirme şansınız daha yüksektir. Bazen hamilelik sırasında tanı konan diyabet aslında tip 2 diyabetdir.

 

Diğer diyabet türleri

 

Daha az yaygın olan tipleri, kalıtsal bir diyabet şekli olan monogenik diyabeti ve kistik fibroz ile ilgili diyabeti içerir.

 

Diyabet ne kadar yaygındır?

 

Diyabet 65 yaş üstü 4 kişiden 1’ini etkilemektedir. Yetişkinlerde vakaların yaklaşık yüzde 90-95’i tip 2 diyabetlidir.

 

Tip 2 diyabet geliştirme olasılığı kimler daha fazladır?

 

Eğer 45 yaş ve üzeriyseniz, ailede diyabet öyküsü varsa veya fazla kiloluysanız, tip 2 diyabet geliştirme olasılığı daha yüksektir. Fiziksel hareketsizlik, ırk ve yüksek tansiyon gibi bazı sağlık sorunları da tip 2 diyabet geliştirme şansınızı etkiler. Hamileyken prediyabetiniz varsa veya gebelik diyabetiniz varsa, tip 2 diyabet geliştirme olasılığı daha yüksektir.

 

Diyabetli insanlar hangi sağlık problemlerini geliştirebilir?

 

  • Zamanla, yüksek kan şekeri
  • Kalp hastalığı
  • Inme
  • Böbrek hastalığı
  • Göz problemleri
  • Diş hastalığı
  • Ayak problemleri

 

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.