Gıda Satın Almanın Kültürel Yönüyle İlgili Gelişmeler: Osman İnan Yazdı

Osman İnan
Kendimden kısaca biraz bahsedecek olursam, 2007 yılında Önder Çiftçi Projesinde staj yaptım, aynı yerde Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümünü 2008 yılında bitirip askere gidene kadar kaldım. 2009 ortalarında askerlik bitince Tarım Ekonomisi Bölümünde yüksek lisansa başladım. Aynı zamanda bir makine üretim şirketinde kalite bölümünde çalıştım ve ayrıca ailemin kendi arazilerinde 2011 yılı sonuna kadar tarım işiyle uğraştım. Bu tarihten 2014 yılı sonuna kadar Tarım ve Orman Bakanlığında uzman mühendis olarak çalıştım. AB ülkeleri ve Türkiye’de tarım ve kırsal kalkınmayla ilgili çalışmalar yaptım. Daha sonra 2016 yılı sonuna kadar kendi arazilerimde ceviz ve kavak yetiştiriciliği yaptım. O tarihten sonra kendi danışmanlık şirketimi kurup, gayrimenkul işine başladım. Bu dönemde yüksek lisansımı tamamladım. Tarım Ekonomisi Bölümünde doktora eğitimine başladım. Bunun yanında tarım işlerine devam etmekteyim. 2014 yılı sonundan beri de kamulaştırma, hukuk ve ceza davalarında bilirkişilik yapmaktayım. Tarım Ekonomisi Derneği, Zir. Müh. Odası ve Buğday derneğine üyeyim.

TÜKETİCİLERİN GIDA ALIŞKANLIKLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER 4– GIDA SATIN ALMANIN KÜLTÜREL YÖNÜYLE İLGİLİ GELİŞMELER

Bu haftaki yazıda genel gıda tüketimimizi etkileyen kültürel kararlarla ilgili faktörleri sizlere hatırlatacağım. Geçmişteki ve ileriki yazılarda gıda tüketim kararlarını etkileyen diğer faktörlerin her birini güncel gelişmeleriyle, örneklerle yazmaya çalıştım, çalışıyorum. Bu ve bu yazı dizisindeki sonraki yazılar bir proje için yazılacaktır, yazılara ve projeye katkı sağlamanızı çok isterim, yazının sonunda verdiğim mail adresinden tarafıma rahatça ulaşabilirsiniz. İyi okumalar…

Gıda kararlarımızın çoğunluğu yaşadığımız çevreye bulunduğumuz coğrafyaya bağlıdır. Dünyanın başka bir yerinde birisinin temel yiyeceği olan bir besin bizim bulunduğumuz yerde hiç tüketilmeyebilir, hatta bilinmeyebilir. Gıda tüketim alışkanlıkları bir ülke içerisinde dahi farklılıklar gösterebilir. Örneğini ülkemizde yaşayabilmektedir. Yurdun doğusu-batısı, kıyısı-iç kesimleri, ovası-dağlık kısımları farklı ürünler tüketmektedir.

Bunun yanında, çoğumuz için çocukluk kahvaltımız, öğle yemeğimiz, akşam yemeğimiz, ara atıştırmalıklarımız da yaş aldığımızda da hayatımızda çok büyük bir değişiklik yaşamadığımız sürece değişme göstermez. Gelirin artışı, eğitimin artışı, başka sosyal çevrelere dahil olmak vb. gıda alışkanlıkları farklılığa neden olan birkaç değişikliktir.

Son yıllarda batıdan gelen sıkça karşılaştığımız vegan, vejeteryan vb. yeme kültürleri toplumda ne kadar yayılmıştır. Halen et ürünleri tüketen bir toplum muyuz, ana merkez kültürlerden ne kadar etkilendik. Bunlara doğru bir eğilim var mı, ya da olabilir mi? Bilimsel bir gıda tüketim kültürü var mıdır, yoksa toplumlar kendi yeme kültürlerini kendi bilimsel temellerine mi oturtmuşlardır? Gıda alışkanlıklarımız sıkça tartışılıyor. Uzmanların kendi aralarında da anlaşamadıkları çokça konu var. Bunlardan mümkün oldukça bilimle en çok bağdaşanlarını bulmak önemlidir.

Sonuç;

Genel olarak, insanların kültürel alışkanlıkları önemsediği açıktır. Kültürel alışkanlıklar elbette satın alma kararımız etkilemektedir. Bunları ne kadar ölçebiliyoruz. Aşağıdaki sorular gıda kararlarında sıkça karşılaştığımız sorulardır. Bunları arttırmak mümkündür. Aşağıdaki bu sorulara nasıl cevap vereceksiniz ve bunları hangi sorularla arttırabiliriz. Kültürel tercihlerin gıda politikalarında yeri nedir, bu hepimizi ilgilendirir. Yazının başında da belirttiğim gibi tarafıma maille ulaşabilirsiniz.

gida ve kultur

 

Osman İnan

02.01.2020

osmaninan1985@gmail.com

 

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.