Kırsal Kalkınma Alanında Çalışan Sivil Toplum Kuruluşları: Osman İnan Yazdı

Osman İnan
Kendimden kısaca biraz bahsedecek olursam, 2007 yılında Önder Çiftçi Projesinde staj yaptım, aynı yerde Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümünü 2008 yılında bitirip askere gidene kadar kaldım. 2009 ortalarında askerlik bitince Tarım Ekonomisi Bölümünde yüksek lisansa başladım. Aynı zamanda bir makine üretim şirketinde kalite bölümünde çalıştım ve ayrıca ailemin kendi arazilerinde 2011 yılı sonuna kadar tarım işiyle uğraştım. Bu tarihten 2014 yılı sonuna kadar Tarım ve Orman Bakanlığında uzman mühendis olarak çalıştım. AB ülkeleri ve Türkiye’de tarım ve kırsal kalkınmayla ilgili çalışmalar yaptım. Daha sonra 2016 yılı sonuna kadar kendi arazilerimde ceviz ve kavak yetiştiriciliği yaptım. O tarihten sonra kendi danışmanlık şirketimi kurup, gayrimenkul işine başladım. Bu dönemde yüksek lisansımı tamamladım. Tarım Ekonomisi Bölümünde doktora eğitimine başladım. Bunun yanında tarım işlerine devam etmekteyim. 2014 yılı sonundan beri de kamulaştırma, hukuk ve ceza davalarında bilirkişilik yapmaktayım. Tarım Ekonomisi Derneği, Zir. Müh. Odası ve Buğday derneğine üyeyim.

TÜRKİYE’DE KIRSAL KALKINMA 29: KIRSAL KALKINMA ALANINDA ÇALIŞAN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI (STK)

STK nedir?

Sivil toplum kuruluşu (STK), bağımsız çalışma sergileyen, resmi kurumların dışında olan hukuki, sosyal, çevresel, kültürel hedefler doğrultusunda faaliyetlerini sürdüren kuruluşlardır. Yasal olan bu kuruluşların hedefleri, başkalarına yardım sağlamaktır.

STK kimlere denilmektedir?

Meslek kuruluşları, Dini kuruluşlar, Düşünce kuruluşları, Kar amacı olmayan vakıf veya dernekler, Ticari kuruluşlar, Siyasi partiler, Sendikalar, Sanayi kuruluşları ve Gençlik dernekleri sayılabilir.

Kırsal kalkınmada STK’ların amaçları nedir?

STK’lar, kırsal alanlarda ekonomik, sosyal ve kültürel konularda ileriye gidilmesi için çalışmaktadır. Bu konuda her STK, amaçladığı konuda faaliyette bulunur.

Kırsal kalkınma için çalışan bazı Sivil Toplum Kuruluşları (STK)’lar aşağıda sıralanmıştır;

Sendikalar (Tarım-İş, Tarım-Orman İş, TOÇ BİR-SEN, ATORSEN, Türk Tarım-Orman Sen, Çiftçi-Sen, vb.), Meslek Dernekleri (Türkiye Ziraatçılar Derneği, Türkiye Ziraat Yüksek Mühendisleri Derneği, Tarım Ekonomistleri Derneği, Avrasya Tarım Ekonomistleri Derneği, vb.), Kooperatifler (Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Orman Köyleri Kalkınma Kooperatifi, Sulama Kooperatifi, vb.), Vakıflar (Girişimcilik Vakfı, Türkiye Kalkınma Vakfı, TEMA Vakfı, vb.), Dernekler (Tarım Bilincini Geliştirme Derneği, Tarım Hukuku Derneği, Tarım ve Gıda Etiği Derneği, Gıda Kurtarma Derneği, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği, Gıda Güvenliği Derneği, Gıda, İçecek ve Tarım Politikaları Derneği, Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği, Sürdürülebilir Kentsel ve Kırsal Kalkınma Derneği, vb.), Üretici Birlikleri (Tarım Kredi Birliği, Tarla Bitkileri Üreticileri Birliği, Pancar Üreticileri Birliği, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği, Yaş-Meyve Üreticileri Birliği, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Süt Üreticileri Birliği, Et Üreticileri Birliği, Sulama Birlikleri, Ürün Alım-Satım Birlikleri, Bölgesel diğer birlikler, vb.), Odalar (TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Ziraat Odaları vb.),  Platformalar (Tarım ve Gıda Platformu, Güvenilir Ürün Platformu vb.), Ağlar (Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı, Yerel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı vb.), Konseyler (Ulusal Hubabat Konseyi, Ulusal Kırmızı Et Konseyi, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi vb.)

Sonuç;

Kırsal kalkınma için sivil toplum hareketleri çok önemlidir. Sivil toplum kuruluşlarının faaliyet gösterdikleri alanda aktif çalışmaları, üye sayılarının çokluğu, üyelerinin etkinlikleri, amaca olan bağlılıkları sivil toplum kuruluşunun o alandaki sözünü gücünü arttıracaktır.

Yük. Zir. Müh. Osman İNAN

osmaninan1985@gmail.com

24.01.2021

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.