Dünya Çapında Diabet (Şeker Hastalığı)

Verification: f620c14aed060f2a
20.06.2018
A+
A-

Dünya Çapında Diabet (Şeker Hastalığı)

Dünya Sağlık Örgütü internet sitesinde Fotoğraflarla Gerçekler Kategorisi altında yüzlerce hastalık ve olay hakkında derin araştırmalar yapılmıştır. Bu yazımızda siz okuyucularımız için Şeker Hastalığı sayfasını çevirdik.

1980’den bu yana Dünya çapında Şeker Hastalığından muzdariplerin oranı dört kat artmıştır. Şeker hastalığı dünya çapında ciddi bir yayılma göstermeye devam ediyor olsada bu oran düşük ve orta gelire sahip ülkelerde daha hızlı olduğu görülmektedir. Bunun çeşitli nedenleri olsada fiziksel aktivitelerin azlığı ve fazla kilo alma bu durumun artmasının başlıca nedenleri arasında sayılabilir.

Tüm diyabet türleri, vücudun çeşitli organlarında problemlere neden olabilir ve erken ölme riskini artırabilir. Diyabet, 2012 yılında dünya genelinde 1,5 milyon ölümün doğrudan sebebi olarak kayıtlara geçti. Diyabet ve ve diyabetin sebep olduğu problemlerin büyük bir kısmı, sağlıklı bir diyet, düzenli fiziksel aktivite, normal vücut ağırlığını korumak ve tütün kullanımından kaçınmak suretiyle önlenebilir.

Nisan 2016’da, Dünya Sağlık Örgütü, diyabet hakkındaki Küresel raporunu yayınladı. Dunya Saglik Orgutu bu raporla tıp 2 diyabet için bilinen risk faktörlerine maruz kalmayı azaltmak ve her türlü diyabetli insanlara bakımın erişimini ve kalitesini iyileştirmek için harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütünün haberinde yer alan 10 fotoğraflı gerçek aşağıda sıralandığı gibidir.

1) Dünya Çapında 422 milyon kişi diyabetten muzdariptir. (Editör Notu: Dünya nüfusunu 7 milyar olarak kabul edersek, bu sayı dünya nüfusunun 16’da 1’ine denk gelmektedir.)

2) Diyabet Dünya çapında en büyük ölüm nedenidir. (2012’de 1.5 milyon kişi doğrudan diyabetten dolayı can verdi. Ayrıca aynı yıl için ekstra 2.2 milyon kişi buna bağlı sebeplerden dolayı can verdi)

3) 2 tür diyabet vardır. Birinci tür, vücudun insülün üretememesi iken, ikinci tür üretilen insülinin kullanılamamasıdır. İkinci tür diyabet engellenebilir bir hastalık olmasına rağmen birinci tür diyabetin nedenleri ve engellenme yolları hakkında net bir bilgi üretilememiştir.

4) Diabetin diğer bir türü “Hamilelik Dönemi Diabettir.” Hamile kadınlarda görülen bu tür diabet, kan şekerinin ölması gerekenden yüksek ancak diabet hastası sayılabilecek orandan düşük olmasıdır. Bu tür diabet hamilelik boyunca anneye çeşitli problemlere sebep olabilir. Bu türden diabete sahip anne ve bebeklerin ileride ikinci tür diabetten muzdariplik riski daha yüksektir.

5) İkinci tür diabet birinci tür diabetten çok daha fazla görülebilmektedir.

6) Diabet hastası insanlar uzun ve rahat yaşama sahip olabilirler ancak hastalıkların teşhisi ve iyi denetimi gerekmektedir.

7) Her turlu teşhis ve müdahale, iyi bir yaşam için bir başlangıç noktasıdır. (Editör Notu: Erken teşhis önemlidir ve hayat kurtarır ancak erken teşhis olamadıysanız çok fazla üzülmeyin en azından teşhis olduğunuz zaman çözümü aramak için iyi bir başlangıç noktası olabilir ve hayatınızın daha kötüye gitmesini engelleyebilirsiniz)

8) Diabet temelli hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin çoğu orta ve alt gelirli ülkelerde meydana gelmektedir.

9) Diabet körlük, amputasyon (organ kesimi) ve böbrek yetmezliğinin önemli bir sonucudur. (Editör Notu: Diabetin ciddi bir hastalık olduğu bu aşamaya gelinmeden anlaşılmalı ve doktorların tavsiyesine uyulmalı. Sporun sadece gençlerin yapabileceği bir aktivite olduğunu aklımızdan çıkarmalı ve yürüyüş, yavaş tempo koşusu gibi aktivitelere geç olmadan başlanmalı.)

10) İkinci tur diabet engellenebilir.

Editör Notu: Raporun orjinaline ulaşmak için bu linke tıklayabilirsiniz. Çeviri esnasında yazının tamamı çevrilmemiş ve cümlenin birebir çevirisine sadık kalınmamıştır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.