Dr. Dilşen Oktay ve Ethembey Zeytinyağları

Osman İnan
Kendimden kısaca biraz bahsedecek olursam, 2007 yılında Önder Çiftçi Projesinde staj yaptım, aynı yerde Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümünü 2008 yılında bitirip askere gidene kadar kaldım. 2009 ortalarında askerlik bitince Tarım Ekonomisi Bölümünde yüksek lisansa başladım. Aynı zamanda bir makine üretim şirketinde kalite bölümünde çalıştım ve ayrıca ailemin kendi arazilerinde 2011 yılı sonuna kadar tarım işiyle uğraştım. Bu tarihten 2014 yılı sonuna kadar Tarım ve Orman Bakanlığında uzman mühendis olarak çalıştım. AB ülkeleri ve Türkiye’de tarım ve kırsal kalkınmayla ilgili çalışmalar yaptım. Daha sonra 2016 yılı sonuna kadar kendi arazilerimde ceviz ve kavak yetiştiriciliği yaptım. O tarihten sonra kendi danışmanlık şirketimi kurup, gayrimenkul işine başladım. Bu dönemde yüksek lisansımı tamamladım. Tarım Ekonomisi Bölümünde doktora eğitimine başladım. Bunun yanında tarım işlerine devam etmekteyim. 2014 yılı sonundan beri de kamulaştırma, hukuk ve ceza davalarında bilirkişilik yapmaktayım. Tarım Ekonomisi Derneği, Zir. Müh. Odası ve Buğday derneğine üyeyim.

DR. DİLŞEN OKTAY VE ETHEMBEY ZEYTİNYAĞLARI

Zeytin ve zeytinyağı konusu Türkiye için oldukça önemlidir. Geçtiğimiz haftalarda Zeytin ve zeytinyağı konusunda bir yazı dizisi hazırlamıştık. Hatırlamak isteyenler aşağıdaki bağlantılara tıklayabilirler; 

Türkiye’de Zeytinin Yeri Ve Önemi https://gidakolik.com/turkiyede-zeytinin-yeri-ve-onemi/ (1)

Türkiye Zeytin Üretiminde Bölgeler https://gidakolik.com/turkiye-zeytin-uretiminde-bolgeler-osman-inan-yazdi/ (2)

Türkiye’de Zeytin Üretimi Ve Tüketimi https://gidakolik.com/turkiyede-zeytin-uretimi-ve-tuketimi-osman-inan-yazdi/ (3)

Türkiye’de Zeytin Ticareti, İthalat, İhracat https://gidakolik.com/turkiyede-zeytin-ticareti-ithalat-ihracat/ (4)

Türkiye’de Zeytinde Uygulanan Destekleme Politikaları https://gidakolik.com/turkiyede-zeytinde-uygulanan-destekleme-politikalari/ (5)

Bu haftaki yazıda sektörün önemli isimlerinden Dr. Dilşen Oktay Hoca ve kendi markaları Ethembey Zeytinyağları üzerine yazı hazırladım. Dilşen Hoca hem önemli bir akademisyen hem de önemli bir zeytinyağı üreticisi olmasının yanında önemli bir kişiliktir. Kendisini tanıyanlar ve öğrencileri üzerinde etki bırakmış, proaktif sürekli öğrenen ve öğretmeyi de seven bir insandır. Kendisini 2018 yılında Namık Kemal Üniversitesi’nde Prof. Dr. Gülen Özdemir hocanın moderatörlüğünde gerçekleşen ‘Üretimde Kadın Eli’ isimli konferansta dinleme şansı bulmuştum. 

Dilşen hocanın konferansta şöyle bir konuşması vardı, genç okurlar için aynen aktarmak isterim, bugün bir konu hakkında hiçbir şey okumadan derinlemesine düşünme kapasitesine ulaşmadan o konuda yıllarca kafa yoran insanların emeklerini görmezden gelenlere çok güzel bir mesajdır; ‘Doktorayı bitirmeden önce kendimi o konuda uzman sayardım, bitirdikten sonra anladım ki bilginin daha başındaymışım’ demişti. Önemli bir şahsiyettir, Gıda Yüksek Mühendisidir. Zeytinyağı konusu da geçti, gıdakolik.com sitesini gıda ile ilgilenen insanları buluşturan bir yer olması sebebiyle gıda konusunda kariyer yapmış böyle birinin takip edenlerce de tanınmasını isterim. Dilşen hoca iyi bir konuşmacıdır aynı zamanda bir gün denk gelebilirseniz dinleyin derim ve tanışın, mutlaka olumlu karşılayacaktır.

Dilşen hoca, 1980 yılında İzmir’de doğmuştur. 1998-2002 yıllarında Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünde okumuştur. 2002’de Girit’te bulunan MAICh’e (Mediterranean Agronomic Institute of Chania) giderek yüksek lisans çalışmalarına başlamıştır. 2004 yılında “Türkiye’nin Olası Avrupa Birliği Üyeliği Işığında Zeytinyağı Sektörü’nün Ekonometrik Analizi” adlı tez çalışmasını tamamlayarak Türkiye’ye dönmüştür. 

Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı kapsamında Ege Üniversitesi ve MAICh’in ortaklaşa düzenlediği MEDFROL adlı projede araştırmacı olarak çalışmıştır. Aynı dönemde doktora çalışmalarına başlamıştır. 2008 yılında Erasmus programıyla Haziran-Aralık aylarında Bologna Üniversitesi’ne giderek, öncelikle 3 ay Olitalia adlı bir zeytinyağı firmasında kalite kontrol sorumlusu olarak staj yapmıştır. Daha sonra da Bologna Üniversitesi’nin zeytinyağı tadım kursuna katılmıştır. 2010 yılında “Ege Bölgesi’nde Zeytinyağı Tüketiminin Artırılmasında Tedarik Zinciri Yönetiminin Olası Katkıları Üzerine Bir Araştırma” konulu tez çalışmasını tamamlamış ve doktor ünvanını almıştır. 

Zeytinyağı tadımına duyduğu ilgi nedeniyle ilk olarak 2007 yılında Aydın’da daha sonraki yıllarda da İtalya’da ONAOO (Organizzazione Nazionale degli Assaggiatori di Olio d’Oliva) ve UMAO’nun (Unione Mediterraneo degli Assaggiatori) kurslara katılmıştır.  

2012 yılının Nisan ayında EnoHobby Club degli Colli Malatestiana’nın Pesaro’da düzenlediği Orciolo d’Oro adlı zeytinyağı yarışmasında jüri üyeliği yapmıştır. Halen bu konu üzerinde çalışmalarına devam etmekte ve UMAO’da aktif olarak tadımlara katılmaktadır. 

2009 yılında Zeytindostu’nun Aydın Ticaret Borsası’nda başlayan tadım panel çalışmalarından bugüne kadar her zaman Zeytindostu’nda tadımcı olarak görev almış, aynı zamanda yarışma düzenleme kurullarında moderatör, yardımcı olarak yer almış ve panel liderliği yapmıştır. 2013 yılından beri Zeytindostu’nun kalite yarışmalarında jüri üyeliği yapmaktadır. Aralık 2014 – Mayıs 2016 tarihleri arasında da Zeytindostu Tadım Panel Başkanlığı yapmıştır. Nisan 2017’de Olive Japan adlı uluslararası yarışmaya Türkiye adına jüriye davet edilmiş ve tüm dünyadan çağrılan konusunda uzman 23 tadımcı ile beraber bu görevi yerine getirmiştir. 2018 yılı için de Olive Japan yarışmasında jüri üyesi olarak ilan edilmiştir. 2018 yılı Mart ayında İtalya’nın Bari kentinde gerçekleştirilecek BIOL adlı yarışmaya jüri üyesi olarak davet edilmiştir.

2015-2017 yılları arasında İzmir Ekonomi Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Meslek Yüksekokulu Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü’nde zeytin, zeytinyağı ve mutfak kültürü; hijyen ve sanitasyon; gıda bilimi dersleri vermiştir.

Karşıyaka Soroptimist Kulübü, Tevfik Fikret Lisesi Mezunlar Derneği, Antandros Derneği gibi birçok sivil toplum kuruluşu üyesi olmanın yanı sıra Mayıs 2017’den beri Zeytindostu Derneği’nin genel sekreteri, Butik Zeytin Zeytinyağcılar Derneği’nin saymanı, Burhaniye Zeytin Üreticileri Derneği’nin yönetim kurulu üyesi, Körfez Zeytin Üreticileri Federasyonu’nun denetim kurulu üyesidir.

2017 yılında tekrar gündeme gelen Zeytincilik Kanunu ile ilgili çalışmalarda aktif görev almaktadır. Gömeç Karaağaç’ta ailesine ait zeytinliklerle ilgileniyor, zeytinyağı üretmektedir.

Çok iyi derecede ingilizce, italyanca, iyi derecede fransızca ve orta düzeyde yunanca bilmektedir. Gömeç Karaağaç’ta ailesine ait zeytinliklerle ilgilenerek zeytinyağı üreticiliği, aynı zamanda da Yoga eğitmenliği yapmaktadır. Halen Zeytindostu derneği tadım panelinde panelist ve tadım eğitimlerinde eğitimci olarak görev almaktadır.

Sektörün en önemli ve bilinen dergilerinden http://apelasyon.com/ ‘da yazılarına devam etmektedir. 

ETHEMBEY ZEYTİNYAĞLARI ve HİKAYESİ

osman inan ethembey

İbrahim Ethem Tolun, zamanının önemli bir iş insanı ve zeytinyağı üreticisidir. 1923’te dünyaya gelmiştir. Azimli, çalışkan ve dinamik bir kişi olarak bilinmektedir. 58 yıllık hayatı da kısa ama dolu dolu geçmiştir. Önce Balıkesir’de ilköğrenimini tamamlamıştır. Sonra İstanbul’da Haydarpaşa Lisesi’nde orta öğrenimine devam etmiştir. Ardından Robert Kolej bünyesinde olan şimdiki Boğaziçi Üniversitesi Kampüsü’ne dahil okulun lise bölümüne yazılmıştır. Ancak dedesi tarafından Karaağaç’a çalışmak üzere çağırılmıştır. Dedesi, “Getirin oğlanı, onu yetiştirip işleri öğreteceğim” demiştir.

 

Bunun üzerine Ethem Bey, Robert Kolej’den kaydını sildirip köye geri dönmüştür. 1938’te zorunlu olarak iş hayatına giren İbrahim Ethem Tolun’un altına bir at arabası verilmiştir. Dedesi onu bir çırak gibi sıfırdan yetiştirmiş ve her türlü işe koşturmuştur. 1950’ye kadar Karaağaç’taki zeytinyağı fabrikasını işleten Ethem Bey, 1950’de Havran’da Türkiye’nin ilk entegre bitkisel yağ üretim fabrikasını kurmuştur. Bu tesisin dışında Burhaniye’de de bir sabunhane işletmiştir. 43 yıllık iş hayatı boyunca her zaman yenilikçi ve girişimci yaklaşımıyla sektörün ileri gelen isimleri arasında olmuştur. Türkiye’de yer alan ve ulusal marka değeri taşıyan üreticilerin uzun yıllar tedarikçiliğini yapmıştır. Burhaniye Ticaret Odası’nın ilk başkanı olmuştur. Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda Zeytin ve Zeytinyağı Komisyon Başkanlığı görevini üstlenmiştir. Ancak, erken yaşlarda iş yaşamına girmesi ve yoğun temposu nedeniyle 1981’de rahatsızlanıp kısa bir süre sonra da hayata gözlerini yummuştur. İbrahim Ethem Tolun’un ardından bayrağı yörede “İbrahim Ethem Tolun’un ziraatçi damadı” olarak bilinen Prof. Dr. Erdoğan Oktay devralmış. Sonradan 1998’de de kızı Dr. Dilşen Oktay, aile geleneğini sürdürerek işe dahil olmuştur.

Dedesinin ismini taşıyan ‘Ethem Bey Zeytinyağları’ markasını dünyanın en iyi 500 zeytinyağı arasına sokmayı başaran Gıda Mühendisi Dr. Dilşen Oktay başarılı bir kariyer sürdürmektedir. Dilşen hoca, fabrikayı devamlı yeniliklere açık bir okul gibi görmekte, bütün personelin kendi işletmesi gibi benimsediği bir yer oluşturmuştur. Ethembey zeytinyağları  personeli bugün dünya zeytinyağındaki gelişmeleri takip ediyor, yeniliklere açık sürekli gelişim gösteriyor. Firmayı bu gelişme isteğinden, Dilşen hocayı da bu sürekli öğretme isteğinden dolayı tebrik ederim. Türkiye zeytinyağı sektörünün böyle kıyaslama yapılacak öncü firmalarla gelişeceğini düşünmekteyim.

Osman İnan

29.09.2019

osmaninan1985@gmail.com

http://apelasyon.com/Yazar/238-dilsen-oktay 

http://hangizeytinyagi.com/haberoku.asp?id=42 

https://www.ethembey.com/ 

http://bilgeagacdergisi.com/sirket-haberleri/ethem-bey/ 

https://www.posta.com.tr/ethem-bey-zeytinyaglari-markasini-dunyanin-en-iyileri-arasina-soktu-haber-fotograf-1386157 

http://www.hakimiyetgazetesi.com/haber/zeytindostu-dernegine-gaziantepli-baskan-haberi-15877.html 

http://www.zeytinagacidergisi.com/mansetler/basari-hikayeleri-dededen-toruna-kalite-yolculugu-4976 

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.