Kaç Ögün Yemeli ve Nasıl Beslenmeli
Sizlere bu yazımızda sağlıklı bir yaşam için beslenme önerileri sunacağız. Bilindiği gibi günümüzde gerek çalışma standartları gerekse iş hayatının yoğunluğundan dolayı bazen dikkat edilmesi gereken besin kurallarına uyulmamakta ve sağlıksız bir beslenmeye doğru gidilmektedir. Hatta hastalıkların temelinde değişen yaşam tarzına bağlı olarak değişen beslenme alışkanlıklarımızın yattığı defalarca farklı uzmanlar tarafından dile getirilmiştir. Oysa ki sağlıklı beslenen bireyler aslında daha hayatlarını çok daha rahat bir şekilde idame ettirmektedir.
Sağlıklı Beslenme İçin Öğünler Önemli
Vücudunuzun daha sağlıklı ve zinde olmasını nasıl sağlayabilirsiniz? Öncelikli olarak kesinlikle öğün atlamamanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü sağlıklı bir beslenme konusunda en önemli noktalarından bir tanesi doğru ürünleri doğru şekilde yemek. Ancak öğün kaçırmamak her bir saatte yemek yemek değildir. Canan Karatay açıkma hissi olmadığı takdirde insanların iki ogün yemelerini gerektiğini savunmaktadır. Hatta bu bilgiyi İbn Sina’ya daynadırmaktadır. Karatay, İbni Sina’nın insanın iki öğün yemesi gerektiğini üçüncü öğünün hastalik olduğunu söylediğini vurgulamaktadır. Ancak şurasıda bir gerçektirki çoğunlukla düzenli üç öğün yememiz tavsiye edilegelmektedir dolayısıyla özellikle bizim toplumlarda üç öğüne dayalı yaşam tarzı mevcuttur. Bu nedenle bizim önerimiz eğer üç öğün yapılacaksa bunların düzgün aralıklarla ve zamanında yapılması ve ağırlıklı yemeklerin özellikle kahvaltıda olması gerektiğini, öğle yemeğinin daha hafif, akşam yemeğinin ise sadece atıştırmalık hafif yemekleri olmasıdır.
Vücdun besin dengesini belirlemekte doğru beslenme için çok önemlidir. Sağlıklı bir şekilde beslenmek için en önemli noktaların başında protein, karbonhidrat, yağ dengesini çok iyi ayarlamak ve vücudunuzda fazladan yağ oluşturacak gıdalardan kaçınmaktır. Bu nedenle hangi ürünün ne içerdiğini bilmek çok önemlidir. Bu konuda aslında özellikle Türkiye’nin vazgeçilmezi olan karbonhidrata çok dikkat etmek gerekir. Ekmek, pilav, makarna, bulgur, erişte gibi yiyecekler karbonhidat kategorisine girmekte ve çok tüketildiği için vücudumuza gerektiğinden fazla yağ ile geri dönmektedir. Vücudumuzu karbonhidratlara karşı sebze ve meyve yiyerek dengeleyebiliriz. Önemli olan nokta vücudumuzun sadece gerektiği kadar karbonhidrat almasıdır fazlasından kaçınarak kendimize aslında iyilik yapmış oluruz.
Sağlıklı Beslenme Ve Spor Birlikte Olmalı
Şurasıda bir gerçektir ki, beslenme sadece yediklerimizle alakalı birşey değildir, ne zaman yediğimiz, hangi hızla yediğimiz ve gün içinde yediğimizi hazmedebilmek için bir şeyler yapıp yapmadığımızdır. Dolayısıyla sürekli duyduğumuz gibi aslında yemek yerken lokmaların yavaş yavaş ağza alınması ve gün içinde yürüyüş, hafif koşu gibi bazı sporların yapılması bizi daha da zihnde tutacaktır. Sporda aynı yukarıda bahsedilen öğünler gibi düzenli olmalı yani haftada bir halı saha maçı yapıp veya 10-15 km yürüyüp diğer günler hiçbir şey yapmamak sağlığımıza faydalı olmayabilir. Önemli olan sporunda süreklilik ve düzen içinde olmasıdır.