İş Sağlıgı ve Güvenliği: Nedir ve Hedefleri Nelerdir?

Verification: f620c14aed060f2a
21.01.2020
A+
A-

İŞ SAĞLIGI VE GÜVENLİĞİ 1: İŞ GÜVENLİĞİ NEDİR?

Bu yazı serisi her mühendis ve mühendis adayının, tekniker ve tekniker adayının ve bil umum bu iki meslekle çalışan işçi, ustabaşı ve kısacası herkesin bilmesi gerektiği iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili olacaktır. Yazı serimiz 8 başlık altında olup başlıklar aşağıdaki gibi olacaktır.
1. İş Güvenliği Nedir?
2. İş Güvenliğinin Hedefleri Nelerdir?
3. İş Güvenliğinin Tarihsel Süreci
4. İş Sağlığı ve Güvenliğinin Türkiye Tarihindeki Yeri
5. İş Güvenliği Uygulamalarının Türkiye’deki Yeri
6. İSG’nin Kapsamı Nedir?
7. İSG Uzmanlarının Görevleri Nelerdir?

8. İş Sağlığı Ve Güvenliği Açısından Olumsuz Çalışma Şartları Nelerdir?

  1. İş Güvenliği Nedir?

İş Güvenliği; yapılan iş kapsamında gerçekleştirilen faaliyet ve çalışmalarda, karşılaşılabilecek kısa veya uzun vadeli sağlık problemlerini ortadan kaldırmak veya bu problemlerin oluşmasını en baştan engellemek amacıyla yapılan çalışma ve önlemlerin tümüne verilen isimdir. Günümüzde iş güvenliği denildiğinde genelde bunun iş yerleri ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Ancak genel kapsamda ele aldığımızda, iş güvenliğinin kapsamı; ücrete tabii olsun veya olmasın gerçekleştirilen her türlü işi kapsayan bir olgudur. Bunlara örnek olarak; evlerinizde gerçekleştirdiğiniz, bahçe işleri, mutfak işleri, hobi faaliyetleriniz ve toplumsal çevreyi de ilgilendiren cadde ve parklar gibi kamuyu ilgilendiren alanlardaki uygulama ve faaliyetlerde alınabilecek önlemleri gösterebiliriz. Ülkemizde, iş sağlığı ve güvenliğini oluşturan iş güvenliği önlemleri, esasen yaşam güvenliğini hedeflemektedir. 2012 yılında yayınlanan 6331 sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu, geçmiş yıllarda işçi sağlığı ve güvenliği diye bilinen bir kavramdır. Şimdilerde ise kısaltma olarak İSG harfleri ile karşımıza çıkmaktadır.

 

  1. İş Güvenliğinin Hedefleri Nelerdir?

İş güvenliğinin hedefi; faaliyet gösterilen alanda yapılan iş esnasından meydana gelebilecek iş kazalarının riskini en aza indirmek, çalışılan iş yeri ortamı sebebiyle meydana gelebilecek sağlık problemlerini önlemek ve işçi üzerinde oluşabilecek mesleki hastalıkların önüne geçilmesini sağlamaktır. Diğer bir deyiş ile anlatmak gerekirse, iş güvenliği; işçinin, işi bitirdikten sonraki ve başlamadan önceki sağlık durumunun aynı olmasını herhangi bir değişiklik yaşamamasını sağlamayı amaçlar. Bu koşulu sağlamak için uygulanması gereken iş güvenliği önlemleri çalışılan faaliyet alanlarına göre farklılık gösterebilmektedir. Yalnızca, çok tehlikeli işlerde veya farklı bir şekilde ifade etmek gerekirse, ağır meslek gruplarında oluşabilecek iş kazalarına önlem almak için iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin uygulanması gerektiği yönündeki fikirler doğru değildir. Hayatın her alanında, her çalışma alanı ve meslek grubunda, iş sağlığı ve güvenliği, çalışanların sağlık problemleri yaşamasını önlemeyi ve daha verimli ve ekonomik bir çalışma alanı sağlamayı hedefleyen bir çalışmadır.

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.