YLYS ile Yurtdışında Eğitim: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Programları

Verification: f620c14aed060f2a
09.08.2019
A+
A-

YLYS ile Yurtdışında Eğitim: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Programları

Türkiye’de hali hazırda birçok akademisyeninde bu programdan mezun olduğu YLSY 2019 klavuzu yayımlandı. Toplamda 1115 kontenjan ayrılan YLSY programının kurumlara göre dağılımı aşağıdaki tablo gibidir. kurumlar.PNG

Klavuzda Tarım, Hayvancılık ve Gıda programları yer almakta. Bu programlar için lütfen klavuzu inceleyiniz.

YLYS programı, Türkiye’nin insan gücü ihtiyacını karşılamak üzere yetiştirilmek üzere yurtdışına eğitime gönderilen öğrencilerin mecburi hizmet karşılığı Turkiye’de çeşitli kurumlarda göreve başlamasını talep eden programdır. Programın tarihi III. Selim dönemine dayanarak ilk başlarda Avrupa merkezli olan program daha sonra Amerika ve şimdi de ORtadoğu, Asya ve diğer Avrupa ülkelerini kapsamıştır.

Programın Amacı

Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetişmiş insan kaynağı ihtiyacını karşılamak üzere resmî burslu statüde lisans ve lisansüstü öğrenim görmek üzere Millî Eğitim Bakanlığınca sınavla yurt dışına gönderilen öğrencilerin öğrenimlerine ilişkin esasları düzenleyerek değişen ve gelişen Türkiye’nin taşıyıcı gücünü oluşturmak.

BAŞVURU ŞARTLARI

a. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b. En az 4 (dört) yıllık eğitim veren fakülte/yüksekokul mezun olmak

c. ALES’ten en az 70 almış olmak,

ç. 1989 ve daha sonraki yıllarda doğmuş olmak,

d. Yükseköğrenimi sırasında kınama cezasından daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak,

e. Erkek adaylar için askerlikle ilişiği bulunmamak

f. Sağlık durumu yurt dışında öğrenim görmeye ve Türkiye’nin her yerinde çalışmaya elverişli olmak

g. Lisans öğrenimi ile ilgili genel akademik not ortalaması “4 üzerinden 2.50”, “100 üzerinden 65,00″
veya daha yukarı olmak,

ğ. Daha önce 1416 sayılı Kanun kapsamında yüksek lisans öğrenimini başarıyla tamamlamış olup(doktora öğrenimini tamamlayanlar hariç) mecburi hizmetlerini ifa etmiş adaylar başvurabilirler. Ancak bu adaylar sadece doktora öğrenimi için burstan yararlanabilirler. Bu adaylardan bursluluğa hak kazananlar, yurt içinde veya yurt dışında öğrenime başlamadan önce mecburi hizmetini yaptığını belgelendirmek zorundadır. 1416 sayılı Kanun kapsamında doktora öğrenimini tamamlamış olanların başvuruları
değerlendirmeye alınmayacaktır.

h. Kılavuzun 8.2 (b) maddesi hükmü uyarınca 2016, 2017 ve 2018 YLSY kapsamında kurum kontenjanlarına yerleştirilenlerin tercih yapmaları sistem tarafından engellenecektir.

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.