Güzel bir Müze: Ankara Üniversitesi Tarım Müzesi

Verification: f620c14aed060f2a
25.01.2019
A+
A-

Güzel bir Müze: Ankara Üniversitesi Tarım Müzesi

Tarım ülkemizin en önemli geçim kaynaklarından biridir, her ne kadar ihracatta istediğimiz oranı yakalayamadıysak ta, ihrac etmemiz gereken ürünleri ithal ediyorsak ta, ziraat halen önemli bir geçim kaynağımızdır. Yazımız 2007 yılında Ankara Üniversitesi tarafından kurulan ve Türkiye tarımının evrimini gösteren önemli bir müzesini açıklayacaktır. Türkiye, tarıma yatırım ve araştırma yapmak için Yüksek Ziraat Enstitüsü (YZE)’nu kurdu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Cumhuriyetimizin 10. Yılı Töreni kapsamında 30 Ekim 1933 tarihinde açılan YZE bünyesinde doğmuştur. YZE, açılış davetiyesinde, “Cumhuriyetin büyük eserlerinden biri ve yalnız memlekette değil ilim alemine de bir hediyesi” olarak tanımlanmaktadır.

Ülkemizin araştırma ağırlıklı ilk yüseköğretim kurumu olan YZE; tarım, çevre ve yaşam bilimleri alanında öncülük yapmış, akademik özerkliğin ilk özgün örneklerini de bu kurumda yaşamıştır. YZE, 1946 yılında üniversite yasasının kabulü ve Ankara Üniversitesinin kuruluşundan iki yıl sonra kapanmış ve fakültemiz bu tarihten itibaren görevlerini Anara Üniversitesinin çatısı altında sürdürmeye başlamıştır. Uzun yıllar ülkenin tek tarımsal yüseöğretim kurumu olarak hizmet vermiş ve 1955 yılından başlayarak kendi alanındaki yükseköğretim kurumlarının kuruluşunu gerçekleştirerek ya da destekleyerek ülkemizde yükseköğretim sisteminin genişlemesie ve zenginleşmesine büyük katkılarda bulunmuştur.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, tarımda öncü olmanın verdiği misyonla, Tarım Müzesi fikrini uzun zaman düşünmüş, ve 2005 yılında başlayan müze çalışmaları 2007 yılı ile somutlaşmıştır. 2007 yılında kurulan müze gerek üniversite tarihinde ki tarım gelişimi, gerekse de tarım sanayisinin gelişimini yansıtmaktadır.

İlk Türk Traktörü (HSG)

Ankara Üniversitesi’nin üç profesörü tarafından 1962’de üretilen HSG traktörü bu müzede sergilenmektedir. HSG, bu traktörü üreten üç akademisyenin isimlerinin ilk harflerinden oluşmaktadır. Ne yazık ki HSG’den sadece iki adet üretilmiş ve seri üretime geçilememiştir.

Fakültenin Tarihle İmtihanı

75 yıla dayanan fakülte tarihi müzede yansıtılmıştır. Fakülte içinde kullanılan meteryaller, planlar ve belgeler orijinal veya fotoğraf olarak yanıştılmaktadır. İlk yılların fotoğraflarına, öğrenci işleri arşividen ve diğer kaynaklardan derlenen ilginç yazışmalar ve belgeler eşlik etmektedir.

Yayın Bankası

Müzede çok farklı ve geniş yelpazede tarım yayınları bulunmakta..

Hassas Terazi

Nefesten bile etkilenen ve çok hassas bir teraziyi görmek isterseniz, adresiniz yine bu müze..

Tohum Bankası

Turkiye’nin ilk tohum bankası yine Ankara Universitesi’ndeki müzede bulunabilir.

 

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.