Gıdacı, Ziraatçı ve Veterinerlerin Öğrenciyken Okuması Gereken 5 Kitap
Mühendislerin kitap okuması çoğu zaman hobi olarak algılanır ve mesleki açıdan çok faydalı olduğu düşünülmez. Ders kitabı dışında mühendislikle ilgili kitap yazanlar ise çoğunlukla mühendislik bilmezler ve ortaya iyi bir eser çıkaramazlar. Dolayısıyla mühendisliğin sosyal bilimciliği Türkiye’de çok gelişmemiştir. Bu yazımızda iyi veya kötü oldukları için değilde Gıda, Ziraat Mühendisleri ve veterinerlerin okuması gereken 5 kitabı derledik. Bu kitapların kalitesi değişmekle beraber konularının önemli olması ve mühendis ve hekimlerin aslında meslek dışı insanlarada hitap edebileceklerini göstermeye çalışacağız. İster Gıda Mühendisi olun ister Ziraat Mühendisi istersenizde Veteriner Hekim, öneli olan mesleğinizin sadece laboratuarla sabit olmadığı aslında diğer sosyal bilimler gibi sizinde halka hitap edebileceğinizi görebileceksiniz. Hatta bu meslek erbabının işin mühendislik kısmını bildiği için, yazacaklari kitaplar daha değerli olacak ve bizi yanlış yönlendirmelerden kurtaracak. Tabii hiç bir şekilde bu meslek erbablarının topluca popüler konulara yazmasını önermiyoruz ki bu Türkiye akademisinin sonu olacağı aşikardır.
1. İyi Gıda Kötü Gıda (Kemal ÖZER)
Nefsinin, neslinin, ailesinin ve sevdiklerinin sıhhatini düşünen hemen herkesin derdi aynı: ‘Tamam! Hepimiz gıdanın iyisini, temizini istiyoruz! Peki, iyiyi nasıl anlayacağız, kötüyü nasıl ayırt edeceğiz? Dahası iyi gıda ne demek, hangi kıstaslar gıdayı iyi yapar? İyi gıdayı nereden bulacağız?
Kemal Özer tam da bu sorulara cevap veriyor. Hazcılıktan uzak bir mutfakta olması gereken temel gıdaların iyisini ve kötüsünü anlatıyor. Bunu yaparken öncelikli rehberi, bizi açık açık uyaran Kur’an ayetleri; sonra gıdaların fıtratıyla oynanmadan yapılan geleneksel ziraatın o kadim güzelliği. Ve yıllardır Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı olması nedeniyle edindiği engin tecrübe…
İşte ekmekten ete, kefirden peynire, tereyağından margarine, meyve-sebzelerden tavuğa, süt ve mayadan baharatlara uzanan tertemiz bir yolculuk. (Kişisel İnternet Sitesinden)
2. Zeytinyağı ve Sağlık (Editörler: Eren AKÇİÇEK – Nazan TUNA ORAN)
Her bir kısmı farklı kişiler tarafından yazılan kitap, Zeytin ağacının tarihinden başlayıp zeytinyağı oluşumuna gitmektedir. Zeytinyağının duygusal ve sağlıksal özellikleri farklı iki kısımda anlatılmıştır. Zeytinyağının dünya ve Türkiye’de ki kullanımı incelenmiş olup zeytinyağının beslenme ve sağlık üzerinde etkileri incelenmiştir.
Zeytinyağı hakkında bilinenlerin doğruluğuna bir kısım ayıran kitap, zeytinyağı mutfağınıda irdelemtedir. Zeytinyağının kimyasal özellikleri ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır.
Zeytinyağının bazı hastalıklarla ilgili ilişkisine 10 kısım ayrılmıştır, bunlar arasında sindirim sistemi, kalp hastalıkları, diyabet, yaralar, kanser, enfeksiyon ve deri ve saç hastalıkları mevcuttur.
Zeytinyagi ile ilgili merak ettikleriniz için kesinlikle ilgili bir kısım bulabileceğiniz bir kitap.
3. Helal Lokma (Dr. Müh. Hüseyin Kami BÜYÜKÖZER)
“Sizden hayra çağıran, iyiliği emredip kötülüğü yasaklayan bir topluluk bulunsun. İşte onlar kurtuluşa erenlerdir.” (Al-i İmran,104)
Çocukluğumdan beri helal lokma, haram lokma tabirlerini duyar bunların insanın ruhi ve manevi hayatı üzerindeki mühim tesirlerinin neler olabileceğini düşünürdüm. Maddenin temiz veya pis, helâl veya haram olması neye göredir? Hiç şüphesiz bu bilgileri, kısmen fıtri olarak elde etsek de, esas ve kesin çizgilerle, bize Cenab-ı Hak bildirmiştir. Peygamberler ömürlerini bu bilgileri insanlığa aktarmaya hasretmişlerdir.
O halde neslin maddî ve manevî hayatını koruyabilmek için Allah (cc) ‘ın çizdiği helal ve haram çizgisine çok dikkat etmeliyiz.Vücudumuzu ayakta tutabilmek için kullanmak zorunda olduğumuz gıda maddelerinin helal, haram çizgisini Cenab-ı Hak kitabında ve peygamberinin sünnetinde kesin olarak tespit etmiştir.
Hiç kimse bu çizgiyi şöyle veya böyle bir konuma değiştiremez. Hiç kimse faizin artık haram olmadığını veya domuz etinin helal olduğunu iddia edip bir uygulama getiremez. Yani kısaca, Allâh (cc)‘ ın bildirdiği haramı helal, helali haram yapmak kimsenin yetkisinde değildir. Gıda sanayii de maalesef, diğer sanayi kollarında olduğu gibi batının, yani müşrik düzenlerin, kontrolü ve hakimiyeti altındadır. Fabrika kuruluşundan imalat teknolojisine ve ham maddelerine varıncaya kadar her şey üzerinde bu kontrol geçerli olmaktadır.
Boğazından geçecek lokmanın emniyetinden sorumlu olan Müslüman bu durumda ne yapmalıdır? “Gözün görmediğine gönül katlanır” deyip önüne ne getirilirse yutmaya devam mı etmeli, yoksa her konuda olduğu gibi silkinip hiç olmazsa ne yediğini araştırıp kontrol mü etmeli? Daha da önemlisi dizginleri ve ipleri kâfirlerin elinde olan bu mekanizmadan kendisini kurtarmak için bir şeyler yapmalı mı? Yoksa uykusuna devam mı etmeli? İşte bu soruların muhatabı olan insan, özellikle Müslüman, üzerine yüklenmiş bulunan sorumluluğunu yerine getirmek zorundadır.En azından bu sorulara muhatap Müslümana bir ikaz bir hatırlatma yapma amacı ile bu kitapçık hazırlanmış ve kardeşlerimizin istifadesine sunulmuştur. (Tanıtım bülteninden)
4. Karatay Diyeti’yle Yaşam Boyu Sağlık (Canan Karatay)
Çıktığı günden beri ‘en çok satanlar’ listesinden inmeyen Karatay Diyeti Türk insanının en büyük hayalini gerçekleştirdi: Aşırı kilolardan kurtularak hastalıklardan uzak, enerjik ve kaliteli bir yaşam sürmek…
Bu diyeti uygulayan binlerce insan yüzde 100’e yakın bir başarı oranıyla, vücut yağlarından kurtuldu ve kilo verdi. Üstelik strese girmeden kendilerini mutlu ve dinç hissetti. Verdikleri kiloları geri almadı. Bu yaşam biçimi, ‘Türk halkı için en uygun’ olduğundan ve kilo vermenin önünde en büyük engel olan ‘acıkma korkusu’nu da tamamen yok ettiği için adeta bir fenomen haline geldi. Karatay Diyeti uygulayıcılarının sayısı her geçen gün katlanarak artıyor. Yeni beslenme doğrularıyla yeni hayatlarına başlayan binlerce Karatay Diyeti uygulayıcısı da (onları görüp imrenenler de), gerek kendi ‘özel’ hayatlarıyla ilgili gerekse daha detaylı bilgi talebi babında yeni yeni sorular soruyor. (Tanıtım bülteninden)
5. (0-1) Yaş Bebek Beslenmesi ve Merak Ettikleriniz (Hilal MOCAN)
Bebek sahibi olan anneler, bebek sahibi olacak anne adaylari, emzirme döneminde nasıl besleneceğini merak eden anneler, bebek bakımına dahil olan veya olacak diğer aile üyeleri (başta babalar olmak üzere, anneanneler, babaanneler, dedeler, teyzeler ve halalar),bebek beslenmesi hakkında bilgi sahibi olmak isteyen sağlık çalışanları…
Bu kitap sizler için yazıldı. Her şeyden çok sevdiğiniz bebeğinizin daha sağlıklı bir hayat sürmesine yardımcı olabilmeniz için…
Anne sütü, anne sütünün içeriği, anne enfeksiyonlardan koruma etkisi Emzirme, Emzirme sorunu olan anneye yardım, çocuk beslenmesinde ana noktalar. Çocuk beslenmesinde ana noktalar, mineral ve eser elementler. Büyüme beslenme takibi, bebeklerde ek besinlere Sağlıklı kolay tarifler, emziren annenin beslenmesi, emziren anneye pratik bilgiler… (Tanıtım Bülteni)