Tarım Kooperatifleri ve Bankacılık: Şekerbank Örneği

Verification: f620c14aed060f2a

Tarım Kooperatifleri ve Bankacılık: Şekerbank Örneği

Türkiye’de özellikle 80 ve 90’ların kooperatif hikayelerine çok şahit olmuşuzdur. Kooperatifle daire sahibi olma, tarım ürünleri için topluca hareket edebilmek için ve gerek sorunlara gerekse de kar edebilmek amacıyla üreticilerin kooperatif kurduklarını çok duymuşuzdur. Bugünlerde çok popüler olan Torku markasının bile aslında bir kooperatif mahsulü olduğunu biliyoruzdur. Bu yazımızda kooperatiflerin başka bir başarısından bahsedeceğiz, Şekerbank. Şekerbank adında da anlışalacağı üzere şekerciler daha doğrusu şekerin bir hammadesi olan pancar üreticileri tarafindan kurulmuş bir banka.

Şekerbank’ın kuruluşu sitesinde şöyle anlatılmaktadır, “Şekerbank, Anadolu’da yüz binlerce pancar kooperatifi üyesi çiftçinin birikimleriyle yerel kalkınmayı, sürdürülebilir üretimi ve tarımsal sanayiyi desteklemek amacıyla 12 Ekim 1953’te “Pancar Kooperatifleri Bankası A.Ş.” adıyla Eskişehir’de kurulmuştur.”

“Banka, 1956 yılında Ankara’ya taşındığında Şekerbank adını almıştır. 1997 yılında hisselerinin bir bölümü halka arz edilen Şekerbank’ın, genel müdürlüğü 2004 yılında İstanbul’a taşınmıştır.”

“Türkiye genelinde 1adet gezici şube olmak üzere 273 şubesi, 9 bölge müdürlüğü (2 İstanbul, 7 Anadolu) ve 1 yurt dışı temsilciliği bulunan Şekerbank’ın, 71 il ile 97 merkez dışı ilçeye yayılmış şubelerinin birçoğu yaklaşık yarım asırdır aynı yerde, yörede hizmet vermektedir.”

“Yüzde 70’i Anadolu’da bulunan şubeleri ile çiftçi, esnaf ve işletmeleri en iyi anlayan ve onlara özel çözümler sunan Şekerbank, hem yerel bankacılıktaki bilgi birikimi hem de yaygın şube ağı ile rekabette farklılaşmaktadır.”

“Tabana yaygın bankacılık anlayışıyla misyonunu “Anadolu Bankacılığı” olarak tanımlayan Şekerbank, Türkiye’nin ilk mikro finansman kredilendirme modelini uygulayarak bankacılık hizmetleriyle tanışmamış kesimlere ulaşmakta; saha bankacılığı yaparak finansmana erişimin her segmentte eşit olması için projeler geliştirmektedir.”

“Toplam kredi portföyünün büyük bölümünü çiftçi, esnaf, işletme ve kurumsal firmalara ayıran Şekerbank, müşterilerine krediden daha öte değer yaratmak için reel sektör, kamu ve STK’ları da dahil ettiği sosyal platformlar oluşturmaktadır.”

“Enerji verimliliği yatırımlarını bireylerden işletmelere tabana yaygın bir yapıda destekleyerek, 2009 yılında Türkiye’de bir ilk olarak geliştirdiği EKOkredi ile 104 bini aşkın kişiyi enerji tasarrufu ile tanıştırmıştır.”

Üretimin sürdürülebilirliği için çiftçiler toprağını, köyünü bırakıp gitmesin diye dünyada bir ilk olarak “Aile Çiftçiliği Bankacılığı”nı başlatan Şekerbank, proje ile tarım ve kırsal kalkınmayı desteklerken, yerel kültürün yaşaması için de çalışmaktadır.

Şekerbank’ın Çifticiye Özel Uygulamaları

Çiftçiye özel dediysek aslında yine ticari bir banka gibi faiz üzerine işleyen bir sisteme sahiptir. Şekerbank, tarım kredisi kapsamı altında traktör alımı, tarım ekipmanları kredisi, modern sulama kredisi, ciftci nakliye aracı kredisi, çiftçi taşıt kredisi, ve aile çiftliği gibi birçok özel uygulamaya sahip.

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.