Bir Kırsal Turizm Örneği Olarak Şadibey Çiftliği Konağı: Osman İnan Yazdı

Osman İnan
Kendimden kısaca biraz bahsedecek olursam, 2007 yılında Önder Çiftçi Projesinde staj yaptım, aynı yerde Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümünü 2008 yılında bitirip askere gidene kadar kaldım. 2009 ortalarında askerlik bitince Tarım Ekonomisi Bölümünde yüksek lisansa başladım. Aynı zamanda bir makine üretim şirketinde kalite bölümünde çalıştım ve ayrıca ailemin kendi arazilerinde 2011 yılı sonuna kadar tarım işiyle uğraştım. Bu tarihten 2014 yılı sonuna kadar Tarım ve Orman Bakanlığında uzman mühendis olarak çalıştım. AB ülkeleri ve Türkiye’de tarım ve kırsal kalkınmayla ilgili çalışmalar yaptım. Daha sonra 2016 yılı sonuna kadar kendi arazilerimde ceviz ve kavak yetiştiriciliği yaptım. O tarihten sonra kendi danışmanlık şirketimi kurup, gayrimenkul işine başladım. Bu dönemde yüksek lisansımı tamamladım. Tarım Ekonomisi Bölümünde doktora eğitimine başladım. Bunun yanında tarım işlerine devam etmekteyim. 2014 yılı sonundan beri de kamulaştırma, hukuk ve ceza davalarında bilirkişilik yapmaktayım. Tarım Ekonomisi Derneği, Zir. Müh. Odası ve Buğday derneğine üyeyim.

Bir Kırsal Turizm Örneği Olarak Şadibey Çiftliği Konağı – Kastamonu

Kırsal turizm; turistlerin, doğal ortamlarda tatillerini geçirmek ve değişik kültürlerle bir arada olmak amacıyla kırsal bir yerleşmeye giderek, konaklamaları ve o kırsal yerleşmeye özgü etkinlikleri izlemeleri ya da katılmalarıyla gerçekleşen bir turizm türüdür. Şadibey Çiftliği bu tanıma uyan Kastamonu’da hizmet veren bir konak oteldir.

Şadıbey Çiftliği Konak Oteli, dünyada ve Türkiye’de doğa ve kültür turizmi olanaklarını bir arada bulunduran sayılı turizm kentlerinden Kastamonu’da, alternatif turizm anlayışını, kaliteli tatil ayrıcalığını, özgürlüğün ve tabiata doymanın keyfini sunmaktadır. Kastamonu şehir merkezine arabayla sadece 10 dakika mesafede bulunan çiftlikte Konak odalarında veya modern apart odalarda konaklanabilir, Türk ve dünya mutfağının yanı sıra yöresel lezzetler sunulan restaurantlarda yemek yenebilir. Bütün bunları daha güzel hale getiren, şehrin tüm gürültü, trafik ve kalabalığından uzakta, kuş sesleri arasında olmaktır.

Yıkılan ilk konağın yanına 1890 yılında inşa edilen konak, tarihi özelliklerini halen koruyarak günümüze gelmiştir. Konak, ana giriş üzerinde haremlik-selamlık bölümleri ile iki büyük sofa ve 16 odaya sahiptir. Ayrıca konağın 1831 tarihli Osmanlı tipi hamamı orjinalliği muhafaza edilerek misafirler için kullanıma sunulmuştur.

Yeni başlayanlar için at binmeyi öğrenebilecekleri açık manejin yanı sıra tecrübeli biniciler için açık arazide farklı zorluk derecelerine sahip atlı safari parkurları mevcuttur. Konaklama, atlı geziler, doğa yürüyüşleri, kuş gözlemciliği, fotoğrafçılık gibi aktiviteler için gelen misafirlere elma, armut, erik ve kiraz bahçelerimizden doğal meyveler, organik tarım ürünleri, çiftlikde beslenen küçük ve büyük baş hayvanlardan elde edilen et ve süt ürünleri ve yine çiftliğe ait kovanlardan elde edilen doğal bal sunulmaktadır.

300 dönümlük alanda; Konaklama, Binicilik, Restaurant, Trekking, Açık ve Kapalı Kafeteryalar, Dağ Bisikleti Turları, Açık Hava Organizasyonları, Kültürel ve Doğal Çevre Gezileri yapılabilir.

Şadibey Çiftliği Konağı, Kırsal alanlarda AB desteklemeleri kapsamında (IPARD) da uygulayıcı kuruluş olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kastamonu İl Koordinatörlüğüne bağlı benimde o dönem aralarında bulunduğum bir ekip tarafından 2014 yılında kırsal turizm alanında yapım işleri (ana bina, yardımcı binalar; otel, motel yapımı gibi) ve makine ekipman kapsamında (işletme faaliyetleriyle ilgili; yatak, tv, beyaz eşya, konaklama ekipmanları vb. her türlü araç gereç için) proje bazlı desteklemelerden faydalanmıştır.

Zir. Yük. Müh. Osman İNAN

osmaninan1985@gmail.com

20.09.2020

 

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.