Türkiye Varlık Fonunu Portföyündeki Tarım ve Gıda Firmaları

Verification: f620c14aed060f2a
03.12.2020
A+
A-

Türkiye Varlık Fonunu Portföyündeki Tarım ve Gıda Firmaları

Türkiye Varlık Fonu (TVF) portföyünde Türkiye’nin öncelikli 8 sektöründen 23 şirket, 2 lisans ve çeşitli taşınmazlar bulunmaktadır. TVF portföyünde en büyük %35’lik pay ile finans sektörü olurken enerji sektörü %27 ile ikinci sırada yer almaktadır. Ulaştırma-Lojistik, Madencilik, Şans Oyunları, Teknoloji – Telekom, Tarım-Gıda ve Gayrimenkul TVF’nin portföyünde bulunan diğer sektörlerdir. 2016 yılında kurulan TVF varlığa dayalı kalkınma fonu portföyündeki kuruluşların büyüme hedeflerine katkı sağlama amacı gütmektedir.

Fon, değer yarattığı şirketlerden lisans, kâr ve kira geliri elde ederek kendini finanse edebilen bir yapı oluşturmayı hedefler. Türkiye’nin vizyoner projelerine de sermaye desteği sağlamak için çalışır.

Nihai amacı stratejik yatırımlarıyla Türkiye’deki şirketlerden bölgesel ve küresel liderler çıkmasına destek olmak, finansal piyasaların iyileşmesine katkıda bulunmak ve gelecek nesillere ekonomisi güçlü bir ülke bırakmaktır.

TVF yönetiminin kurulunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TOBB başkanı Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu gibi isimlerinin bulunduğu yedi kişiden oluşmaktadır.

TVF, tarım ve gıda sektörünü Türkiye için geleceğin stratejik yatırım alanı olarak görür.  Tarım ve Gıda portföyünde ÇAYKUR ve Kayseri Şeker bulunmaktadır. ÇAYKUR’un %100 Fon sahipliği TVF ait olurken Kayseri şekerin sadece %11,1 aittir. Gıda ve Tarım portföyündeki ÇAYKUR ve Kayseri şekere ait kimlik kartları;

——————————————–

Şirket Unvanı: Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü

Kuruluş: 1984

Çalışan Sayısı: 12.500

Ciro: (2018) 1.8 milyar TL

Üretim Kapasitesi: 9.100 ton / gün

Çay İşleme Fabrika Sayısı: 46

——————————————–

Şirket Unvanı: Kayseri Şeker Fabrikası AŞ

Kuruluş: 1955

Çalışan Sayısı: ~3.500

Ciro (2018): 1,8 milyar TL

İşletilen Fabrika Sayısı: 3

Tarım Şirketi Sıralaması: 21

Endüstriyel Gıda Üretim Sıralaması: 10