Kırsalda Güzel bir Müze: Sulusaray Geleneksel Yaşam Müzesi ve Kültür Evi

Verification: f620c14aed060f2a

 Kırsalda Güzel bir Müze: Sulusaray Geleneksel Yaşam Müzesi ve Kültür Evi

Kırsal boşalıyor, köyler bitiyor, şehirler doluyor ve bunlarla beraber gelen daha bir çok şikayet. Köylerin boşalması ve dolayısıyla kırsal şehir nüfusunun oranı ikincisinin lehine artması hiç bir ülkenin isteyeceği bir şey değildir. Haberlerde sürekli görürüz, İtalya’da A köyüne dönene devlet 1 Euro’ya ev veriyor. Aslında durum buna dönmeden önlemler alınmalı. Önlemler ne mi, kırsalın yaşanabilir bir alana döndürmesi. Kırsalın postkardlarda ki gibi zaten her taraf yeşil ve herkes çiftçi olarak düşünmemeli şehire yapılan yatırımların kırsala uygun şekli kırsalda yapılmalı. Ne mi mesela, parklar, bahçeler, yollar, her köyde en azından ilk ve orta okulu okumak için okullar ve çöp, su, elektirik gibi diğer ihtiyaçlar. Yeter mi peki yetmez, köy ve ilçelerin bağı sadece idari yapıdan birbirine bağlı iki yapı değil de, ilçe köylünün her türlü sosyal ve ekonomik ihtiyacını halettiği yere dönmeli.

Aslında kırsal sadece köyden ibaret değil, ve kırsalın nüfus kaybedişi sadece köylerden kaynaklanmamakta. Anadolu’da ki bir çok ilçemiz kırsal alan. İlçeler köylerden büyük olduğu için, ilçede ki tesisler daha da olmalı. Hem ilçe ahalisinin ihtiyacını karşılayacak (temel ihtiyaçların ötesine gidebilmeli) hem de köylerin yaşam alanı olmalı.

Bugün, Tokat’ın yaklaşık 7500 nüfuslu Sulusaray ilçesinde kırsal yaşamın kalitesini arttıracak bir haber düştü internete. Sulusaray Kaymakamlığı yaklaşık beş aydır sürdükleri çalışmaların ilk meyvesini alarak yaklaşık 500 eserin sergilendiği Sulusaray Geleneksel Yaşam Müzesi ve Kültür Evi’ni kurdu. Resmi açılışı önümüzde ki günlerde yapılacak müze ve kültür evi ilçe ve köy ahalisinin 5 aylık emeğiyle meydana gelmiş. Sulusaray Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar yaptığı açıklama da bu malzemelerin her birinin ilçe ve köy halkı için bir şey ifade ettiğini ve çalışmaları görmek için gelen vatandaşların çok duygulandığını dile getirdi.

Kaymakam Baycar, müzede 100 yıllık bir zaman dilimini kapsayan eserlerin vatandaşlarımızın yaşamından bir parça olan eserlerden oluştuğu için müzemizin yaşama dokunan bir müze olduğunu dile getirdi. Eserler ilçe meskunları tarafından bağışlanıp bağışçıların isimleri eserlerin yanında sergilenecek ve böylece bağışçıların hatırası yaşatılmış olacak.

5 ay gibi kısa sürede kurulan müzenin ilçe halkının yoğun ilgi gösterdiği ve atalarımızın yaşam stilini unutulmasının önüne geçebildikleri için mutlu olduklarını dile getiren Beyazıt Köyü Muhtarı İhsan Özbek muzenin kurulmasından dolayı duyduğu memnuyeti dile getirdi.

 

(BURHANETTİN ERDEN/TOKAT-İHA)

 

 

Fotoğraflar çkb facebook sayfasında ki video’dan alınmıştır.

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.