Gıdaların Minerallerle Zenginleştirilmesi

Verification: f620c14aed060f2a
08.11.2018
A+
A-

Besin yetersizliği nedir, hangi grup ülkelerde daha çok görünür, bundan korunmak için alınan önlemler nelerdir, minarellerin önemi nedir, Türkiye’de sofrada kullandığımız tuzlarda neden iyotludur notu mevcuttur gibi soruların cevabını sizler için Siirt Üniversitesi Gıda İşleme Bölümü öğrencisi Rabia Ertonga cevapladı.

Gıdaların Minerallerle Zenginleştirilmesi

Günümüzde sanayileşmiş toplumlarda beslenmeyetersizlikleri ve buna bağlı sağlık sorunlarının giderilmesi amacıylagıdaların zenginleştirilmesi yöntemine başlanmıştır. Gıdalara birçok esansiyelbesin öğeleri katmakla beraber en çok kullanılan alanlardan biri demineralllerdir.

Besin yetersizliğinin düzeltilmesi ile gıdalarla doğal olarak bulunan veya bulunmayan elzem besin ögelerinin gıda maddelerine eklenmesidir. Mineral yetersizliği temel gidalarda düşük biyoyararlılık içeren minerallerin alınmasıyla ortaya çıkar. Bu yüzden mineral yetersizliğine taze gıdalara ulaşmanın zor olduğu gelişmekte olan ülkelerde ve dünyada sanayileşmenin yaygın olduğu yerlerde oldukça fazla rastlanmaktadır.

Mineraller vücudumuzda yapıyı oluşturan ve birçok işlevi düzenleyen elzem besin öğeler grubundandır. Vücudumuzun %4 gibi bir kısmını oluştururlar. Kemik, diş, kan, kas ve diğer dokularda da mineraller bulunur. 

Gıdalara mineral takviyesinde kalsiyum,magnezyum, iyot, demir,  çinko, selenyum,gibi mineraller ilave edililir. Ülkemizde devam eden zorunlu zenginleştirmeuygulaması “İyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesi ve tüzün iyotlanmasiprogramı” kapsamında 1998 yılında hayata geçirilen “Sofra ve gıda sanayi yüztebliği” doğrultusunda sofra tuzlarının 50-70mg/kg potasyum iyodür veya 25-40mg/kgpotasyum iyodat ile zenginleştirilmesi zorunlu kılınmıştır.

Rabia Ertonga
Siirt Üniversitesi

Rabia Ertonga, Siirt Üniversitesi Gıda İşleme Bölümünde eğitimine devam etmekte olup gıda, gıda takviyeleri, güvenliği ve sağlık alanlarında ilgi duymakta yazılar yazmaktadır.