Gıda Satın Almanın Politik Yönüyle İlgili Gelişmeler: Osman İnan Yazdı

Osman İnan
Kendimden kısaca biraz bahsedecek olursam, 2007 yılında Önder Çiftçi Projesinde staj yaptım, aynı yerde Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümünü 2008 yılında bitirip askere gidene kadar kaldım. 2009 ortalarında askerlik bitince Tarım Ekonomisi Bölümünde yüksek lisansa başladım. Aynı zamanda bir makine üretim şirketinde kalite bölümünde çalıştım ve ayrıca ailemin kendi arazilerinde 2011 yılı sonuna kadar tarım işiyle uğraştım. Bu tarihten 2014 yılı sonuna kadar Tarım ve Orman Bakanlığında uzman mühendis olarak çalıştım. AB ülkeleri ve Türkiye’de tarım ve kırsal kalkınmayla ilgili çalışmalar yaptım. Daha sonra 2016 yılı sonuna kadar kendi arazilerimde ceviz ve kavak yetiştiriciliği yaptım. O tarihten sonra kendi danışmanlık şirketimi kurup, gayrimenkul işine başladım. Bu dönemde yüksek lisansımı tamamladım. Tarım Ekonomisi Bölümünde doktora eğitimine başladım. Bunun yanında tarım işlerine devam etmekteyim. 2014 yılı sonundan beri de kamulaştırma, hukuk ve ceza davalarında bilirkişilik yapmaktayım. Tarım Ekonomisi Derneği, Zir. Müh. Odası ve Buğday derneğine üyeyim.

TÜKETİCİLERİN GIDA ALIŞKANLIKLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER 5– GIDA SATIN ALMANIN POLİTİK YÖNÜYLE İLGİLİ GELİŞMELER

Bu haftaki yazıda genel gıda tüketimimizi etkileyen politik kararlarla ilgili faktörleri sizlere hatırlatacağım. İleriki yazılarda gıda tüketim kararlarını etkileyen diğer faktörlerin her birini güncel gelişmeleriyle, örneklerle açıklayacağım. Bu ve bu yazı dizisindeki sonraki yazılar bir proje için yazılacaktır, yazılara ve projeye katkı sağlamanızı çok isterim, yazının sonunda verdiğim mail adresinden tarafıma rahatça ulaşabilirsiniz. İyi okumalar…

Bir ülkeyle anlaşmazlık yaşadığımızda sosyal medyada ortada dolaşan düşman ürünler listesini hepimiz görmüşüzdür. Bunlar ne kadar süre etkilidirler. Yani bir düşmanlık durumu ortaya çıkınca bu listeler ortaya birden çıkıveriyor ve hemen yayılıyor. Normal zamanda hep aldığımız bu markaları ya da bu ürünleri neden tercih etmiyoruz. Önceliklerimizde hemen geri plana atabiliyoruz. Muadillerini hemen bulabiliyoruz. Bu tepkimiz bir sorunla karşılaşınca mı aklımıza geliyor. Peki bunun olması gerekeni nedir?

Yerli üretim sıkça konuşulmakta, bu konudaki çabalar herkesçe desteklenmektedir. Yerli malı ürünler, ülkemizde üretim konusu herhalde karşı olan bulunmamaktadır. Ancak bakıldığında gıda ürünlerinde bile market raflarında yabancı menşeili ürünler görebilmekteyiz. Üretimi kolay gözükse de ülkenin teknolojisi ve bilgisi bunları üretmeye yetse de neden bu ürünleri dışarıdan almak zorundayız. Elbette tüketici kitlesi çok farklı kontrastta olacaktır. Herkes aynı ürünü almak zorunda değildir.

Politik kararlar konusunda daha ayrıntılı bir yazıyı gelecek haftalarda yazacağım. Elbette aşağıda birkaç örneğini verdiğim soruların onlarcasını oluşturdum. Ancak bu yazıyı yazarken tüketicinin tarımsal gelişmeleri ne kadar bildiğini, gıda satın alma kararlarında politik gelişmeleri ne kadar değerlendirdiğini ölçmeyi başarmak isterdim. Birbiriyle zincirleme bağlantılı olan birçok konu; ithalata bağlı üretimin tercih edilmesi, yurtiçi tarımsal üretimin azalması, tarımsal alanların terk edilmesi, bunun getirdiği kırdan kente göç, daha zorlu yaşan koşulları. Bu zincirleme etkileri ne kadar günlük hayatın koşuşturmacasında düşünebiliyoruz. Kararlarımızın getirdiği sonuçlar nedir, eğer bunları bilebilseydik, yine kararlarımız eskisi gibi mi olurdu? Çok soru var, sadece bir giriş yaptım, ileriki haftalarda belirttiğim gibi devamı gelecek.

Sonuç;

 

Genel olarak, insanların politik gelişmeleri önemsediği açıktır. Politik gelişmeler elbette satın alma kararımız etkilemektedir. Ancak politik gelişmelerden ne kadar etkileniyoruz. Bunları ne kadar ölçebiliyoruz. Aşağıdaki sorular gıda kararlarında sıkça karşılaştığımız sorulardır. Bunları arttırmak mümkündür. Aşağıdaki bu sorulara nasıl cevap vereceksiniz ve bunları hangi sorularla arttırabiliriz. Unutmayın gıda politikaları hepimizi ilgilendirir. Yazının başında da belirttiğim gibi tarafıma maille ulaşabilirsiniz.

 

politik

Osman İnan

02.01.2020

osmaninan1985@gmail.com

 

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.