Gıda Denetimi ve Gıda Terörü

Verification: f620c14aed060f2a
25.10.2018
A+
A-

Gıda Denetimi ve Gıda Terörü

İki yıl önce bugünlerde birkaç haftalık yaşam mücadelesi sonunda kaybettiğimiz Su Ürünleri Mühendisi Mehmet Özdinar’ı çoğumuz hatırlamaz bile. Mehmet Özdınar 50 yıllık bir balıkçının 32 yaşındaki oğluydu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İstanbul Balıkçılık ve Su Ürünleri biriminde görevli olan Su Ürünleri Mühendisi Mehmet Özdinar ve 2 görevli arkadaşı ile Sarıyer Rumeli Feneri Balıkçı barınağında bulunan balıkçıları denetleye gitti. Ve teknelerden balık numuneleri alması gerektiğini belirtince oradaki balıkçılarla tartışma çıkmış ve dövülerek 15 günlük yoğun bakımdan sonra ne yazık ki vefat etmişti.

Ne yazık ki bu olay ne ilktı nede son oldu. Gıda Mühendisleri Odası’nın internet sitesinde yayınlanan kınamaya göre bu yılın ikinci yıl dönümü sayılabilcek 10 Ekim 2018’de Muğla’nın Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde gorevli olan Gıda Mühendisi, bir işletmede tespit ettiği uygun olmayan durumların düzeltilmesine dönük işlem yapması üzerine işletme sahibince kaba bir şekilde tehdit edilmiş, kısa bir süre sonra 10.10.2018 sabahı mesaisine gitmek üzere Fethiye`deki evinden çıkarken iki kişinin fiili saldırısına uğramış, ciddi şekilde yaralanmıştır.

Bu tür saldırılar aslında sadece Gıda kontrolleriyle değil her türlü iş güvenliği kontrollerinin ve daha sık karşılaştığımız sağlık çalışanlarının hatta ve hatta çocuklarımızı onlara emanet ettiğimiz öğretmenlerin bile en büyük kabusu haline döndü. Hatta öyle ki artık bu durum çoğunun meslek ve özel hayatını etkiliyor ve bu baskı onların gerek iş hayatında ve gerekse özel hayatta paranoyak bir hayat sürmelerine neden oluyor.

Görevini yaptığı için şiddete uğrayan ve Mehmet Özdınar gibi görevde hayatını kaybetmişlerin anısının yaşatılması ve ailelelerine en büyük teselli bu konu için ciddi tedbirlerin alınmasıyla sağlanabilir. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, TBMM, Meslek Odaları ve diğer Sivil Toplum Örgütlerinin acilen bir araya gelip hem eğitim noktasında, hem yaptırımlar konusunda ve hem de bu meslek gruplarının mesleklerini yapabilmesini sağlamak amacıyla hizmet alan ve hizmet verenlere yönelik eğitimler ve bu tür şiddet olaylarının önlenmesi için yapılması gerekenleri acil gündemle dile getirip uygulamalarını sağlamak lazım. Gerekli eğitimler ve önlemler alınmasına rağmen yine de bu tür şiddet olaylarının olması durumunda bunun en ağır şekilde cezalandırılması sağlanmalıdır.

Buradan mesleğini yaparken saldırıya uğrayarak hayatını kaybetmişlere Allah’tan rahmet yaralılara acil şifalar dileyerek bu tür durumların bir daha yaşanmamasını temenni ederek yazımızı bitiriyoruz.