Tüketicilerin Gıda Alışkanlıklarını Etkileyen Faktörler: Osman İnan Yazdı

Osman İnan
Kendimden kısaca biraz bahsedecek olursam, 2007 yılında Önder Çiftçi Projesinde staj yaptım, aynı yerde Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümünü 2008 yılında bitirip askere gidene kadar kaldım. 2009 ortalarında askerlik bitince Tarım Ekonomisi Bölümünde yüksek lisansa başladım. Aynı zamanda bir makine üretim şirketinde kalite bölümünde çalıştım ve ayrıca ailemin kendi arazilerinde 2011 yılı sonuna kadar tarım işiyle uğraştım. Bu tarihten 2014 yılı sonuna kadar Tarım ve Orman Bakanlığında uzman mühendis olarak çalıştım. AB ülkeleri ve Türkiye’de tarım ve kırsal kalkınmayla ilgili çalışmalar yaptım. Daha sonra 2016 yılı sonuna kadar kendi arazilerimde ceviz ve kavak yetiştiriciliği yaptım. O tarihten sonra kendi danışmanlık şirketimi kurup, gayrimenkul işine başladım. Bu dönemde yüksek lisansımı tamamladım. Tarım Ekonomisi Bölümünde doktora eğitimine başladım. Bunun yanında tarım işlerine devam etmekteyim. 2014 yılı sonundan beri de kamulaştırma, hukuk ve ceza davalarında bilirkişilik yapmaktayım. Tarım Ekonomisi Derneği, Zir. Müh. Odası ve Buğday derneğine üyeyim.

TÜKETİCİLERİN GIDA ALIŞKANLIKLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER 1

Bu haftaki yazıda genel çerçevede gıda tüketim kararlarımızı etkileyen faktörleri sizlere hatırlatacağım. İleriki yazılarda gıda tüketim kararlarını etkileyen bu faktörlerin her birini güncel gelişmeleriyle, örneklerle açıklayacağım. Bu ve bu yazı dizisindeki sonraki yazılar bir proje için yazılacaktır, yazılara ve projeye katkı sağlamanızı çok isterim, yazının sonunda verdiğim mail adresinden tarafıma rahatça ulaşabilirsiniz. İyi okumalar…

Gıda tüketim alışkanlıklarını etkileyen pek çok faktör olabilir. Bu faktörler ise biyolojimiz ve içinde bulunduğumuz çevre olup, birbiriyle etkileşim halindedir ve ihtiyaçlarımız sürekli değişmektedir.

Gıda tüketimini etkileyen faktörlerden en önemlileri genellikle -genç birisi mi, orta yaşlı mı ya da yaş almış mı olduğumuz- yaşımız;  cinsiyetimiz (erkeklerin ve kadınların gıda tüketim anlayışı tamamen farklı olabiliyor); medeni durumumuz (psikolojik yönden çok etkili olabiliyor) genellikle gelmektedir.

Ayrıca kimlerle beraber ikamet ettiğimiz yani ailemizle mi, arkadaşlarımızla mı, yalnız mı olduğumuz. Bulunduğumuz ortamları kimlerle paylaştığımız; aile, arkadaşlar, meslektaşlar, yabancı kültürlerden tanıdıklar da oldukça etkili olabilmektedir.

Sağlık durumumuzun nasıl olduğu (sağlık sorunları yaşadık mı, devam eden sağlık sorunumuz var mı?) çok önemli bir etkendir. Bu konuda özellikle uzman hekimin vereceği kişisel beslenme programları ihmal edilmemelidir. Burada kişiye doğru gıda alma alışkanlıkları kazandırılmalıdır.

Kişinin eğitim durumu, bunun içinde özellikli olarak gıda konularıyla ilgili bilgi durumu, doğru bilgiye ulaşması oldukça önemlidir. Ayrıca kişinin geliri ve geliri içerinde gıda harcamalarına ne kadar ayırabileceği de satın alma kararlarını etkileyen en önemli faktörlerdendir.

Uzmanlar; televizyonlarda, radyolarda, yazılı basında ve sosyal medyada görüşüne başvurulan kişiler bireysel ve kitlesel gıda satın alma kararlarında etkili olabilmektedirler.

Bunların yanında, insanın sürekli bir değişime uğraması gerçeği ve bir gıda ürününe uzmanlarca tutumun değişmesi gibi sağlık ile ilgili gelişmeler; ABD, AB, Çin, Rusya vb. gelişmiş ana merkez ülkelerin yayılmaları ve iletişim teknolojisinin gelişmesiyle getirdiği kültürel değişimler; çok uluslu şirketlerin hızlı yayılmaları, daha çok ülkelere nüfuz etmelerinin getirdiği ekonomik dönüşümler; ülkelerin kendi kalkınma ve büyüme hamlelerine uygun olarak dünya ile rekabet edebilmek için ürettikleri politik düzenlemeler, son yıllarda gündeme gelen daha her kesime yayılmadığı düşünülse de su, hava ve toprak gibi doğal kaynakların korunmasına özen gösterilmesi yani çevresel dönüşümlerinsanların gıda satın alma kararlarını etkilemektedirler.

Bundan sonraki yazılar bir süre gıdanın sağlık, kültürel, ekonomik, politik ve çevresel yönleriyle ilgili olacak. Yazının başında da belirttiğim gibi mail adresinden sorular sorabilir, yazıya katkı sağlayabilir, etkileşimde bulunabilirsiniz.

Osman İnan

02.01.2020

osmaninan1985@gmail.com

 

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.