Atık Yağlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Atık Yağlara ne Yapılmalı?

Çevre belki de insana bırakılan en büyük emanet ve miraslardan biridir. Dolayısıyla çevreyi hem kendi yaşam kalitemiz için hem de gelecek nesillerin kalitesi için elimizden gelenden fazlasını yapmalıyız. Bu konu için şimdiye kadar edindiğimiz bazı alışkanlıkları değiştirmemiz gerekiyorsa bile çevreyi korumak adına bunu göze almaktan zevk duymalıyız. Atık yağlar çevreye karşı görevlerimizden biri..

Yazıya başlamadan önce doğrudan belirtmek gerekir ki atık yağlar sadece lavaboya dökülerek çevreye zarar vermiş olmuyoruz. Aynı şekilde çöpe dökmekte çevreye zararlıdır. Lavaboya dökülen yağlar kanalizayon borularında birikip o boruları tıkamasına sebep olmakla beraber atık su tesislerine ulaşanlar ise su arıtma tesisine zarar verip arıtma işlemini zorlaştırmakla maliyetleri arttırmakta. Artan maliyet belediyenin hizmetlerinin pahalılığına neden olmakta..

Peki çöpe atılan atık yağın zararı ne? Atık yağın aslında petrol görevi gördüğünü ve hatta bazı insanların bunu yakıt olarak kullandığını muhakkak duymuşsunuzdur. Evet atık yağ yanıcı bir maddedir ve çöpe dökülen yağ, çöplerin biriktiği alanda patlama ve yangınlara neden olur ve bu tam bir çevre faciasıdır.

Atık Yağların Çevreye Zararları

Zeytinyağı gibi üste çıkmak deyimini muhakkak duymuşsunuzdur. Aslında bu yağın sudan daha değerli veya kaliteli olmasından kaynaklanmıyor aksine sudan daha hafif olduğu içindir. Yoğunluğu suya göre daha düşük olan yağ suya karıştığı zaman suyun yüzeyine çıkar ve böylece akarsulara karışan yağ suyun yüzeyine karışır ve suyun havadan oksijen almasını engeller ve su içerisinde yaşayan canlıların zarar görmesine neden olur.

Peki bunun için ne yapmalı?

Atık yağların geri dönüşümü aslında şimdilik tek çaresi.. Tüm belediyeler de olmasa da birçok belediye artık atık yağları toplamakta. Buna ek olarak 5 litre ve üstü için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 444 28 45 nolu danışma hattını arayarak sizin evinizden almasını sağlayabilirsiniz. Bunun dışında Migros, Kipa, Macro Centre ve Carrefour gibi süpermarketlerin atık yağ toplama alanlarına bırakabilirsiniz.

Peki Toplanan Atık Yağlara ne Yapılıyor?

Geri dönüşüm tesislerinde biriken atık yağlar genel olarak biodizel adı verilen hayvansal ve bitkisel yağlardan üretilen yenilenebilir yakıtlara dönüştürülür ve toprağa ve suya karışımı engellenmis olur.

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.