19-21 Eylül Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi
19-20-21 EYLÜL COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER ZİRVESİ
19-20-21 Eylül 2019 tarihlerinde Ankara’da Ankara Ticaret Odası Congresium Kongre ve Fuar Merkezi’nde 3 gün Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi düzenlenecek. Bu yıl 2.’si düzenlenecek zirvenin ilki 2017 yılında bu alanda en yüksek katılımla 15.000’in üzerinde katılımcıyla gerçekleşmişti. Bu ilk toplantıda 42 konuşmacı 30 oturumda konuşmalar yapmış, Türkiye’nin her bölgesinden yerel ürünlerin 180 stantta sergilendiği bir zirve olmuştur.
Zirvenin bu yıl çok daha geniş bir katılımla gerçekleşmesi beklenmektedir. Zirve, Ticaret ve Sanayi Oda ve Borsaları Temsilcilerini, Üreticiler ve Üretici Birlikleri Temsilcilerini, Patent ve Marka Vekillerini, Kooperatif Temsilcilerini, HORECA Sektör Temsilcilerini, Uluslararası Kuruluşlardan gelen misafirleri ağırlayacak.
Zirve pek çok önemli ismi ağırlayacak demiştik. İlk gün konuşmacılarına bakacak olursak; Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, TOBB Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu, T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, T.C Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, T.C Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, T.C. Cumhurbaşkanı Eşi Emine Erdoğan açılış konuşmalarını yapacak isimler. Anlaşılan zirve basında ilkinden çok daha fazla yer alacak.
Hepsini birbirinden değerli bulduğum, coğrafi işaretler konusunda her birisinin farklı ihtisasta ziyaretçilere bilgiler katacağını düşündüğüm, moderatörlüklerini çok değerli isimlerin yaptığı, konuşmacıların çeşitli ülkelerden deneyimler aktaracakları 12 oturum düzenlenecek. Bunun yanında konferans boyunca üreticiler, kooperatifler, belediyeler, kalkınma ajansları, ziraat odaları, ticaret borsaları temsilcileri gibi profesyonellere ve üniversite öğrencilerine yönelik eğitimler düzenlenecek.
ATO Başkanı Gürsel Baran beyefendinin zirveye ilişkin mesajı şu şekilde; “Anadolu’dan Dünyaya” temasıyla bu yıl gerçekleştirilen ikinci uluslararası zirvede, coğrafi işaretli ürünlere ilişkin bilgi ve gelişmeleri takip etmenin yanında, yerel ürünleri tanıtmayı ve bu ürünlerin ticarileştirilmesine yönelik işbirliği platformlarının oluşturulması hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda zirve programında, konferanslar ve “Coğrafi İşaretli İhtisas Fuarı” yer alacaktır ve yerli ve yabancı uluslararası alım heyetleriyle ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilebilecek. Zirve eğitim programları da, katılımcılara bilgi ve becerilerini geliştirme fırsatı sunacak.
Sayın başkanın konuşması da zirvenin bu yıl oldukça iddaalı geçeceğini gösteriyor. Konu ile ilgisi olanların fırsat bulup ziyaret etmelerini, özellikle Ankara ve civar illerde yaşayanların katılım sağlamalarını tavsiye ederim.
Coğrafi işaretli ürünler sektörü gün geçtikçe gelişme gösteriyor. Türkiye bu açıdan önemli bir gelişme potansiyeline sahip. Coğrafi işaretlerin önemiyle ilgili daha önce kırsal kalkınma yazı dizisi içerisinde kısa bir yazım olmuştu. Zirve öncesi hatırlamak isteyenler linkten okuyabilirler.
Osman İnan