15 Ekim Dünya Elma Günü?

Verification: f620c14aed060f2a
15.10.2018
A+
A-

15 Ekim Dünya Elma Günü?

Başlıktaki soru işaretinden bu konuda net olmadığımızı anlamışsınızdır. Bugün Twitter Türkçe servisinde Dünya Elma Günü etiketini görünce biraz araştırma yaptık ve aslında üzerinde anlaşılmış tek bir elma günü olmadığını gördük. Türkçe kaynaklara göre Dünya Elma Günü, 15 Ekim’de kutlanırken İngiliz kaynaklara göre 21 Ekim’de kutlanmakta.

Ingilitere’de daha doğrusu Birleşik Krallık’ta 21 Ekim’de kutlanan gün 1990’dan bu yana süre gelen bir gelenekle her yıl kutlanmaktadır. Birleşik Krallık’ta Common Ground adlı bir lobi grubu tarafından başlatılmış ve her yıl çeşitli aktıvetelerle kutlanmaktadır.

Peki Ya Türkiye’de

Türkiye’de Elma Günü, Amasya elmasını tüm dünyaya tanıtmak ve elma üretmeyi, tüketmeyi ve üreten ve tüketenlerin hakkını korumak için çeşitli faaliyetlerle kutlanan gündür. Turkiye’nin Dünyanın en büyük beş elma üreticisinden biri olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, aslında böyle bir günün dünyaya Türkiye merkezli bir şekilde kutlamanın, Türkiye ziraatına olumlu katkılar sunacağı aşikardır. Dünyanın en büyük 5 elma üreticisi: Çin, ABD, Türkiye, Polonya ve İtalya’dır.

Elma Hakkında Bazı Bilgiler

—- Elma aslıda armut gibi gülgiller familyasındandır.
—- Eski Türkçede “alma” diye bilinen adının, meyvenin rengi olan “al” (kırmızı)’dan geldiği bilinmektedir.
—- -36 °C soğuğa dayanabilir. Kurak ve sıcaktan hoşlanmaz.
—- Elma bol vitamininden dolayı çok sevilen meyvelerden biridir. Vitaminlerden A oldukça fazla miktarlarda bulunur. B vitamini ise pek azdır.
—- Türkiye’de iyi gelir sağlayan meyve türlerinden birisi elmadır. Üretimi oldukça iyi düzenlenmiş bulunan yerlerde dönümden ortalama 1500–2000 kg meyve elde edilebilmekte, bakım şartlarının iyi olduğu durumlarda bu miktar 3000 kg’a kadar yükselmektedir. Bu miktar bazı ülkelerde üç tonun üzerindedir. Türkiye’de elma tüketimi kişi başına 20 kg civarında olup, ülke dünyada en fazla elma tüketenler arasında yer almaktadır.
—- Elma yiyenlerde akli bozuklukların ve teneffüs yolları rahatsızlıklarının azaldığı ve diş çürümesi nisbetinin % 30’dan daha az olduğu tıbbi kaynaklarda belirtilmektedir.