Türkiye’nin en çok ithal ettiği gıda ürünleri ve geldiği ülkeler
5-8 Temmuz 2018’de İstanbulda yapılcaka 26. Uluslararası Gıda Ürünleri ve İşletme Teknolojileri Furanın ınternet sitesinde yayınlanan habere göre, Türkiye ortalama yıllık 5 milyar dolarlık gıda ithalatı yapmaktadır ve bu ithalatın her geçen sene yükselmesi beklenmektedir. Sitesinde gıda imalatçılarına çağrı amacıyla koyduğu bilgilerin bazılarını sizler için derledik.
Türkiye’nin en çok ithal ettiği 5 gıda kategorisi
1. Balık ve Su ürünleri: 172 milyon dolar
Norveç’in balıkçılık ile ilgili araştırma yapan organı Nofima’ya göre, Turkiye’nin balık üreticileri için önemli bir ülke olduğunu belirterek Turkiye’nin balık ve deniz ürünlerine artan ilgisinin Norveçli balıkçılar için önemli bir ithalar merkezine dönüştüğünü belirtti.
Türkiye’nin 172 milyon dolarlık ithalatında birinci sıraya Norveç yüzde 27.32 ile oturmuş bulunmaktadır. Bunu sırasıyla Fas (%18.45), İspanya (%9.19)
2. İşlenmiş Meyve ve Sebze: 134.5 milyon dolar
Türkiye aslında çok önemli tarım üreticisi olmasına rağmen, hatta ihracatçısına olmasına rağmen, dünyadaki birçok ülke gibi meyve ve sebze konusunda yine ithalata başvurmaktadır. Türkiye’nin ithal ettiği meyvelerin başında Avrupa’dan gelen niş ürünler ve Afrika veya Uzak Asya’dan gelen ekzotik meyveler yer almaktadır.
3. Aperatifler (Abur Cuburlar): 134.4 milyon dolar
Rapora göre Türkiye abu cuburda yabancı markaları sevmektedir. Bunun en basit örneği cips sektörünün yüzde 90’ınının iki Amerikan firması (Frito-Lay ve Pringles) tarafından karşılanması.
Her ne kadar cips sektöründe ABD açık ara önde gidiyorsa da aperatiflerin genelinde Türkiye’nin ilk 3 ithalatçı ülkesine girmemektedir. İlk üç sırayı Avrupa ülkeleri olan Almanya (%32), Hollanda (%12) ve İtalya (%10.5) paylaşmaktadırlar.
4. Süt ve Süt ürünleri (90 milyon dolar)
Türkiye 2016 yılında yaklaşık 40 bin tonluk süt ve süt ürünleri ithal ederek, aslında uluslararası peynir, tereyağ, ve diğer süt ürünlerine halen büyük ilgi duyduğunu kanıtlamış oldu. Bu sektörde Yeni Zelenda ve İrlanda %36.5’luk bir paya sahiptirler. Yeni Zelenda’nın Türkiye’ye ihraç ettiği birinci ürün tereyağ olurken, İrlanda peynir ve tereyağ ihraç etti (Peynirler arasında da birinci sırayı çedar almaktadır).
5. Kırmızı Et (45 milyon dolar)
Rapora göre hükümetin et konusundaki yanlış politikalarının etkisiyle Türkiye’nin et ithalatı her geçen gün artmaktadır. Raporun yayınlandığı zaman Gıda Bakanı olan Faruk Çelik’in yıllık 150-200 bin tonluk et açığı olduğunu açıkladığını belirten rapor Bosna Hersek’in 2016’da Türkiye’ye en çok et ihrac eden ülke olduğunu belirtoiyor (6000 ton 45 milyon dolar). Yine raporda Türkiye ve Rusya’nın et ticareti konusunda anlaşmaya çalıştıklarını belirtiliyor.
Raporun orjinali için: http://www.worldfood-istanbul.com/Fuar-Hakk%C4%B1nda/haberler/Turkey-top-food-drink-import-products