Sürdürülebilir tarım hakkında bilmeniz gereken 9 şey

Verification: f620c14aed060f2a
09.02.2018
A+
A-

Tarım tarihten beri insanoğlunun en temel ve etkin gıda maddesi olmuştur. Hatta o kadar ki ilkokul tarih derslerinde öğrendiğimize göre hayvanların gerek evcilleştirilmesi gerekse ateşin bulunması çok zaman sonra olduğu için hayvancılık hayatımıza daha sonra girmiştir. Gıda olarak tarım her ne kadar eski olsa da sürekli geliştirilmiş ve çeşitlenmiştir. Uzmanlar iklim değişikliği ve nüfus artışıyla beraber tarımın daha da geliştirilmesi gerektiğini ve sürdürülebilir tarımın öneminden sürekli bahsetmektedirler. Ne yazık ki klasik anlamda bir tarım ülkesi olan Türkiye, tarımda makineleşmeyi ABD ve bazı Avrupa ülkeleri seviyesine gelememiştir. Nitekim çiftçilik sadece köyde yapılabilecek bir iş olarak algılanmıştır.

Bu yazımızda sürdürülebilir tarımla ilgili sizi heyecanlandıracak, umutlandıracak veya bilgilendirecek 10 şeyi sunacağız. Umarız tarımın önemine küçükte olsa bir katkımız olur. (Aşağıdaki maddeler https://www.dosomething.org sitesinden çevrilmiştir. Orjinaline ve kaynaklarına ulaşmak için sitenin “11 Facts About Sustainable Ağrıculture” başlığına bakınız)

1. Günümüzde dünya nüfusunun % 40’ı tarımda çalışmakta ve bu oran tarımı dünyadaki en büyük işveren haline getirmektedir.

2. Sürdürülebilir tarım, gıda üretiminin tamamen endüstrileşmesi (çiflik fabrikası) yaklaşımıni reddeder ve ana faktörle tarımı sürdürülebilir yapar, çevre sağlığı, ekonomik kârlılık ve sosyal ve ekonomik eşitlik.

3. Çiflik fabrikalarinin ekolojik ve sosyal bedelleri vardır. Bunlar erozyon, ormansızlaşma, tükenmiş ve kirlenmiş toprak ve su kaynakları, biyoçeşitlilik kaybı, emek suiistimalleri ve aile çiftliklerinin sonu. İşte bu yüzden sürdürülebilir tarım her zaman tercih edilmesi gerekir.

4. Sürdürülebilir tarım , organik, serbest dağılımlı, düşük girişli, bütünsel ve biyodinamik olmak üzere çok çeşitli teknikleri kapsıyor.

5. Sürdürülebilir tarımla kimyasal zirai ilaçlar veya gübreler gerekli değildir, ürün çeşitliliği teşvik edilir ve yağış sulama suyu sağlar.

6. Organik tarım tipik olarak konvansiyonel tarımdan 2.5 kat fazla emek gerektirir, ancak 10 katı daha fazla kar sağlar.

7. “Sağlıklı” toprak, sürdürülebilirliğin önemli bir bileşenidir. Toprağın verimliliğini arttırmak ve korumak için kullanılan yöntemler, örtü bitkiler, kompost ve gübreler, ıslak topraklarda trafikten kaçınmak ve bitkiler ve malçlerle toprak örtüsünü korumaktır.

8. Sürdürülebilir çiftçilerin amacı, yüksek miktarda zararlı kimyasal malzeme girişi gerektirmeyen verimli biyolojik sistemler geliştirmektir.

9. Sürdürülebilirlikte 4 temel hedef vardır: İnsan gıdası ihtiyaçlarını karşılamak ve biyoyakıt ihtiyaçlarına katkıda bulunmak. Çevrenin kalitesini arttırmak. Tarımın ekonomik yaşayabilirliğini sürdürmek. Çiftçilere, çiftlik çalışanlarına ve topluma bir bütün olarak yaşam kalitesini yükseltmek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.