Günde Kaç Kalori Alınmalı?

Verification: f620c14aed060f2a
06.01.2020
A+
A-

GÜNDE KAÇ KALORİ ALINMALI?

Günlük kalori alımı her zaman sağlığımız için önemli bir konu olmuştur fakat pek çok kişi günde kaç kalori alması gerektiğini bilemez ve bu konunun üzerinde fazla durmazlar. Halbuki yediğimiz içtiğimiz birçok ürünün üzerinde bir porsiyonunda kaç kalori bulunduğunu gösteren bir etiket bulunmaktadır.

Vücudunuza aldığını bir gram yağın içerisinde toplam 9 kilokalori bulunmaktadır. Bir gram karbonhidrat ve bir gram proteinde ise toplam dört kilokalori bulunmaktadır. Fakat herkesin bünyesine ve sağlığına göre günde alması gereken kalori miktarları değişiklik gösterebilir. Çünkü alınması gereken kalori miktarı boy, kilo, yaş ve cinsiyete göre değişkenlik gösterebilir.

Günlük Kalori Alımı Nasıl Hesaplanmalıdır? 


Her gün ne kadar kalori alacağımıza karar vermemiz için öncelikle günde ne kadar enerji harcadığınızı bilmeniz gerekir. Bunun yanında kilo vermek veya almak istemeniz, ya da olağan kilonuzu korumak istiyor olmanızda önemli bir faktör.

Temel olarak öncelikle, dinlenme enerjinizi öğrenmeniz gerekmektedir. Dinlenme enerjisi günlük hayatta nefes alırken harcadığınız enerjidir ve organlarınızın gün boyu çalışması için bu enerjiye ihtiyacı vardır. Günlük kalori harcamamızın %60 ve %75 arası bu şekilde gerçekleşmektedir.
Yemeklerin sindirimi hemen hemen %10’luk bir enerji harcatır ve günlük hareketleriniz ise bunların %25’ine denk gelir.

Her Gün Kaç Kalori Yakmalıyız?      


Bazıları her gün yaptığınız hareketlere ve yediğiniz yemeklere göre kalori hesaplamanın delice olduğunu söyleyebilir fakat ideal kilonuzu tutturmanız için ne kadar kalori almanız ve harcamanız gerektiğini bilmeniz gerekmektedir.

500 gram yağda hemen hemen 3500 kalori bulunmaktadır ve bu sayıyı dikkate alırsak, haftada 0,5-1 kilo verebilmeniz için her gün aldığınız kaloriden 500 ve 1000 kalori kadar yakmanız gerekir. Örneğin günde 2000 kalorilik yemekler tüketiyorsanız fakat 2500 kalori kadar harcıyorsanız, haftada 500 gram kalori vermeniz mümkün olacaktır.

Gıdalardaki Kalorileri Nasıl Hesaplamalıyız?            


Yediğiniz veya içtiğiniz şeylerin kalorilerini takip etmek size oldukça fayda sağlayacaktır fakat bunu yapmak bazı kişilere oldukça zor gelebiliyor. Halbuki bu iş için yararlanabileceğiniz pek çok mobil uygulama günümüzde mevcuttur. Sizde bu programları kullanarak günlük kalorilerini takip edebilirsiniz. Ayrıca aldığınız gıdaların paketlerine bakmak da size tükettiğiniz kalori miktarını gösterecektir.

Doğru Kalori Nasıl Alınır?     


1-) Porsiyonlarınızı Kontrol Edin 

      
Tabağınıza günlük ihtiyacınız kadar kalori aldıktan sonra bu miktarı artık arttırmayın. Porsiyonlarınız sizin için büyük ve tüketemeyeceğiniz kadar fazlaysa miktarı azaltın. Her kaseyi, her tabağı ve her bardağı ağzına kadar doldurmak zorunda değilsiniz. Böylece tok olduğunuz zamana bile fazla tüketim yapmanız engellenmiş olur.

2-) Paketten Yemek Yemeyin 


Özellikle atıştırmalık gıdaları paketinden alıp direkt olarak tüketmeniz, aşırı tüketim ile sonuçlanabilir. Buna engel olmak için aldığınız ürünler paketinden çıkartıp tabağa koyun ve tabağınız bittikten sonra daha fazla tüketmeyin.

3-) Sağlıklı Beslenmeye Özen Gösterin           


Besinler bakımından zengin sebzeler, kuruyemişler ve meyveler tüketin. Bu gıdalar hem sağlığınıza iyi gelecek hem de az kalori ile doymanızı sağlayacaklardır. Hatta salata ve yemeklerde kullanacağınız sosları hafif ürünlerden tercih etmeniz fazla kalori alımınıza engel olacaktır.

4-) Hızlı Yemeyin        

Beyninizin yemek yerken doyduğunuzu anlaması 20 dakika kadar sürebilir ve bu nedenle tüm yemeği 5 dakika içerisinde tüketirseniz, olduğundan daha aç hissetmeniz normal bir durum olur. Yavaş yediğinizde çabuk doyacağınız için böylelikle besin miktarını da azaltmış olursunuz.

5-) Doyduğunuz Zaman Yemeyi Bırakın        


Eğer belli bir miktar yemeyi aklınıza koyduysanız ve o limiti tükettiyseniz, daha fazla kendinizi zorlamayın.

Yemek İçin En İyi ve En Kötü Zamanlar  

     
En dikkat edilmesi gereken durum, aç olduğunuzda bir şeyler yemenizdir. Zira önceki öğünde yediklerinizin sindirilip vücut dışına atılmasından sonra bir şeyler tüketmeniz vücudun bu enerjiyi yakabilmesi için gereklidir. Devamlı kalori alımı fazla enerjinin yağa dönüştürülmesine neden olur.

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.