Gıdanın Çevreye Etkisi ile İlgili Gelişmeler: Osman İnan Yazdı
TÜKETİCİLERİN GIDA ALIŞKANLIKLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER 2 – GIDANIN ÇEVREYE ETKİSİ İLE İLGİLİ GELİŞMELER
Bu haftaki yazıda genel gıda tüketim kararlarımızı etkileyen çevre ile ilgili faktörleri sizlere hatırlatacağım. İleriki yazılarda gıda tüketim kararlarını etkileyen diğer faktörlerin her birini güncel gelişmeleriyle, örneklerle açıklayacağım. Bu ve bu yazı dizisindeki sonraki yazılar bir proje için yazılacaktır, yazılara ve projeye katkı sağlamanızı çok isterim, yazının sonunda verdiğim mail adresinden tarafıma rahatça ulaşabilirsiniz. İyi okumalar…
İnsan hayatı sürekli bir değişim içerisinde, bugün hiç düşünmediğimiz bir konu çok değil yine bir ömrün içerisinde çok kısa bir zaman sonra hayatımızın merkezine geçebilecek şekilde düşünmemiz gereken bir konu olarak karşımıza çıkabiliyor. Birkaç on yıl önce çevre konusunda çalışan bir uzman değilsek bilmediğimiz bir konu, bugün hayatının başında küçük çocuklar tarafından bile bilinip, büyüklerin önlem almalarını istedikleri bir hale dönüşebiliyor. Evet, çevre sorunları günümüzde hiç olmadığı kadar konuşulur oldu. Su kaynakları kirliliği, toprak bozulmaları, hava kirliliği gibi konular küresel düzeyde konuşulmaktadır.
Gıda kalıntıları, gıda atıkları, gıda üretiminde kullanılan suyun kirliliği, toprağın kirliliği, yine kullanılan zehir (pestisit), başta olmak üzere gıda ile ilgili üretim sürecinde çevreye verilen zarar tüketiciler tarafından ne kadar bilinmektedir ya da bilinse de ne kadar önemsenmektedir. Tüketicilerin gıda tercihlerindeki çevresel duyarlılığını ne kadar ölçebiliriz. Bunu başarabilirsek nasıl önlemler alabiliriz. Aslında burada tüketicinin bilgisi ve tercihleri çok önemli, kendisi doğru bilgiyi ne kadar bilebiliyor, bunu ölçebilmek doğru politikalar yapılmasını da sağlayacak.
Günümüzde hayatın akışı içerisinde çevre konusunu bireysel karalarımızda geri planda tutabiliyoruz. Önlemler almayı kendimize değil de, hep daha büyük bir yapıya devlete ya da uluslararası organizasyonlara bırakıyoruz. Elbette bir kişinin kararı ekosistemi etkileyemez, ancak bir kişi bulunduğu ortamı, sosyal ortamını etkileyebilir, daha büyük grupları, daha büyük gruplarda bağlı oldukları daha büyük grupları dönüştürebilirler. Buna inanıyorum. Çevresel bilincin herkesin görevi olduğunu düşünüyorum. Gıda kararlarında bu hassasiyeti ne kadar gösterebiliriz, merak ediyorum.
Sonuç;
Son yıllarda, insanların çevreyi önemsediği açıktır. Çevre sorunları elbette satın alma kararımız etkilemektedir. Ancak bir çevre sorunlarını ne kadar önemsemekteyiz. Sürdürülebilir bir çevre için ne kadar fedakarlık edebiliriz. Bunları ne kadar ölçebiliyoruz. Aşağıdaki sorular gıda kararlarında sıkça karşılaştığımız sorulardır. Bunları arttırmak mümkündür. Aşağıdaki bu sorulara nasıl cevap vereceksiniz ve bunları hangi sorularla arttırabiliriz. Bizden sonraki nesillere temiz bir çevre bırakmak istediğimizden çevresel sürdürülebilirliğin geleceğini düşünmeliyiz. Unutmayın gıda politikaları hepimizi ilgilendirir. Yazının başında da belirttiğim gibi tarafıma maille ulaşabilirsiniz.
Osman İnan
02.02.2020