Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP)

Verification: f620c14aed060f2a

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP)

İngilizcesi World Food Programme olan Dünya Gıda Programı, Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında yer alan ve gıda güvenliği ve açlık konuları ile ilgilenen en büyük uluslararası organizasyondur. Her yıl dünyanın 76 ülkesinden 80 milyona yakın insana gıda ulaştıran programın merkezi Roma’da olup 80 ülkede ofisi vardır. Birleşmiş Milletler Kalkınma Grubu’nun üyesi olup yönetiminin bir parçasıdır.

Dünya Gıda Programı (WFP), ilk olarak 1961 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Konferasında zamanın ABD Barış için Gıda Programı’nın başkanı George McGovern’in önerisi ile gündeme gelmiştir. 1963 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 3 yıllık pilot uygulama ile kurulmuştur. 1965 yılında bu program devamlı hale getirilmiştir.

Kurumun hedef ve stratejileri

Kurumun hedefi dünyadaki açlık ve gıda yokluğu ile savaşmak ve en nihayetinde gıda yardımına olan yardım ihtiyacını tamamen yok etmek, yani dünyanın her tarafının gıda konusunda kendine yetebilmesini sağlamak.

WFP’nin gerçekleştirmeyi umduğu hedefler:

“Hayat kurtarmak ve acil durumlarda geçim kaynaklarını korumak”
“Gıda güvenliğini ve beslenmeyi desteklemek ve acil durumlardan sonra ve hassas ortamlarda yeniden geçim kaynaklarını oluşturmak”
“Riski azaltmak ve insanlara, topluluklara ve ülkelere kendi gıda ve beslenme ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlamak”
“Yetersiz beslenmeyi azaltmak ve açlığın nesiller arası döngüsünü kırma”
“2030’da Sıfır Açlık”

Finansman

WFP operasyonları, dünya hükümetlerinin, kurumların ve özel bağışçıların gönüllü bağışlarıyla finanse edilmektedir. Kuruluşun idari maliyetleri yalnızca yüzde yedi olup yardım kuruluşları arasında en düşük ve en iyi olanlardan biridir.

2008-2012 yılları arasında özel bağışçılar 500 milyon dolar bağışladı. 2016 yılında, WFP, bağışçılardan toplam 5,933,529,247 ABD doları aldı. ABD, 2 milyar ABD doları ile WFP’nin en büyük bağışçısıydı. Bunu Avrupa Komisyonu (894 milyon ABD Doları) ve Almanya (884 milyon ABD Doları) izledi.

Üye Ülkeler:

Dünya Gıda Programı (WFP), BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile BM Genel Kurulu’nun kararları ile kurulmuş olduğundan, anılan iki örgütün üyesi olan ülkeler ile BM’nin diğer uzmanlık kuruluşlarının üyesi olan ülkeler WFP çalışmalarına katılabilmektedirler. Ancak WFP’da oy hakkı olan ülkeler İcra Kurulu’na üye olan 36 ülkedir. Anılan 36 ülke rotasyona tabidir. Ülkemiz WFP İcra Kurulu çalışmalarına gözlemci sıfatıyla katılım sağlamaktadır.

Türkiye, kuruluşundan itibaren WFP ile ilişki içinde olmuştur.

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.