1 Ekim Dünya Kahve Günü ve Türk Kahvesi
1 Ekim Dünya Kahve Günü ve Türk Kahvesi
Eskiler hep anlatır, sabah kalktığımız gibi kahve içerdik. Bu adet uzun zaman Yeşilçam filmlerinden bir sahne olarak kalmıştı aklımızda, artık biz küçük özel fincanıyla yapılmış Türk Kahvesi değil daha çok çayı tercih etmeye başlamıştık. Birde ne görelim tüm ihtişamıyla kahve sabahlarımızın yine vazgecilmezi oldu, ama bir farkla. Artık kahve sadece Türk kahvesi (özel fincaniyla değil) çeşitliliği ile girdi. Kimimiz eskisi gibi Türk kahvesinin müdavimi olmaya başladı kimisi ise karton bardağıyla Kahçe Dünyası, Starbucks ve Mado gibi yerli veya yabancı zincirlerden geçmeden gününe başlamaz oldu.
Uluslararası Kahve Günü veya Dünya Kahve Günü , bir içecek olarak kahveyi tanıtmak için kutlanan bir gündür. İlk defa 1 Ekim 2015’te Uluslararası KAhve Örgütü tarafından Milan’da kutlandı. Bu gün aynı zamanda adil ticaret kahvesini tanıtmak ve kahve yetiştiricilerinin sıkıntıları konusunda farkındalık yaratmak için de bir fırsatt olarak görülmektedir. Bu günde, birçok işletme ücretsiz veya indirimli kahve imkanı sunmaktadır. Bazı işletmeler sosyal paylaşım ağı üzerinden sadık takipçileriyle kupon veya özel indirimler sunmaktadır.
Siz bu grupların hangisindenseniz size bir haberimiz var bugün Dünya Kahve Günü.
Dedik ya artık kahve çeşitliliği arttı ve bununla beraber kahve tüketimide arttı. BBC Türkçe’nin Uluslararası Kahve Örgütü’ne dayandırdığı istatistiğe göre 1991’de küresel kahve tüketimi 90 milyon 60 kiloluk çuvaldı. Bu yıl ise 160 milyon çuvalı geçecek.
Kahve kadar olmazsa da bizimde sitemizin müdavimleri var ve hatırlayacaklar daha önce Türk Kahvesi ile ilgili haber yapmıştık. (https://gidakolik.com/turk-kahvesiyle-ilgili-bilmeniz-gerek-9-sey/)
O haberimizden sizin için Türk kahvesiyle ilgili bazı maddeleri tekrar paylaşacağı.
1) Türk Kahvesi UNESCO tarafından Türkiye’nin Somut Olmayan Kültür Mirası Listesinde yer almaktadır.
2) Türk Kahvesinin kökeni Yemen’den gelmektedir.
3) Türk Kahvesi filtre edilmemiş kahvenin hazırlanma metodudur. Kahve çeşidi değildir.
4) Türk Kahvesi Çekirdeği diye bir çekirdek yoktur ve Türkiye’de kahve yetişmez.
5) İstanbul’da ilk kahvehane 1555’te açıldı.
6) Türk Kahvesini Balkanlar, Avrupa, Kafkasya, Kuzey Afrika gibi dünyanın çeşitli alanlarında rahatlıkla bulabilirsiniz.
7) Arap Kahvesi ve Türk Kahvesini birbirinden ayıran en önemli nokta, Arap kahvesi çok kavrulmuş kahve çekirdeği ve kaküle gibi baharatlarla hazırlanırken, Türk kahvesi kavrulmuş ve ince öğütülmüş kahve çekirdeğinden yapılır.
8) Türk kahvesi kız isteme, bayram ve diğer düğün merasimlerinde önemli yere sahiptir.
9) Türk kahvesinin bazı içicileri Türk kahvesini fal gibi hurafelerde kullanmaktadır.