04 – 07 Eylül WorldFood İstanbul Gıda Fuarı: Osman İnan’ın İzlenimleri

Osman İnan
Kendimden kısaca biraz bahsedecek olursam, 2007 yılında Önder Çiftçi Projesinde staj yaptım, aynı yerde Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümünü 2008 yılında bitirip askere gidene kadar kaldım. 2009 ortalarında askerlik bitince Tarım Ekonomisi Bölümünde yüksek lisansa başladım. Aynı zamanda bir makine üretim şirketinde kalite bölümünde çalıştım ve ayrıca ailemin kendi arazilerinde 2011 yılı sonuna kadar tarım işiyle uğraştım. Bu tarihten 2014 yılı sonuna kadar Tarım ve Orman Bakanlığında uzman mühendis olarak çalıştım. AB ülkeleri ve Türkiye’de tarım ve kırsal kalkınmayla ilgili çalışmalar yaptım. Daha sonra 2016 yılı sonuna kadar kendi arazilerimde ceviz ve kavak yetiştiriciliği yaptım. O tarihten sonra kendi danışmanlık şirketimi kurup, gayrimenkul işine başladım. Bu dönemde yüksek lisansımı tamamladım. Tarım Ekonomisi Bölümünde doktora eğitimine başladım. Bunun yanında tarım işlerine devam etmekteyim. 2014 yılı sonundan beri de kamulaştırma, hukuk ve ceza davalarında bilirkişilik yapmaktayım. Tarım Ekonomisi Derneği, Zir. Müh. Odası ve Buğday derneğine üyeyim.
13.09.2019
A+
A-

04 – 07 Eylül WorldFood İstanbul Gıda Fuarı İzlenimleri ve Gıdanın Geleceği (Tarımda Güvenilirlik, Ulaşılabilirlik, Sürdürülebilirlik) Konferansı

04-07 Eylül 2019 tarihlerinde Tüyap İstanbul Fuar Merkezinde WorldFood İstanbul Fuarı düzenlendi. Fuar düzenleyenler bunu 27. kez yaptılar ve son yıllarda bende katılmaya çalışıyorum. Aslında bu organizasyonda değerlendirme yazmak için bulunmadım, özellikle belirttiğim konferansa katılmak için gittim ve fuarı da gezebildim. Buna rağmen gıdakolik.com editörleri kısa bir değerlendirme yapmamı önerdiler. Bu yazı fuar ve belirttiğim konferansın kısa bir değerlendirmesi olacaktır.

Fuar girişte de belirttiğim gibi 04-07 Eylül 2019 tarihlerinde düzenlendi. Fuar internet sitesinde (https://www.worldfood-istanbul.com/Ana-Sayfa) de belirtildiği gibi 45 ülkeden 500’ün üzerinde katılımcı firma, 100’ün üzerinde ülkeden 10 binlerce ziyaretçinin katılımı oldu. Fuar 6 salonda katılımcı ve ziyaretçilere açıldı. Konularının uzmanı katılımcıların olduğu konferanslar ve şovlar düzenlendi. Bu da fuarın çekiciliğini arttırdı. Daha önce belirttiğim gibi fuarı düzenleyenler oldukça profesyoneldi, bu sayede fuarın sosyal medya hesaplarını takip eden biri olarak şunu söyleyebilirim; sosyal medyada yapılan eleştiriler çoğunlukla olumlu oldu.  Standların gezilmesi kolaydı. Fuar katılımcılarıyla görüşmek için bir salonda özel bir alanda ayrılmıştı. Bu profesyonel bağlantıların kurulabildiği güzel bir hareketti.

Fuar düzenleyicileri sunumlarıyla fuar öncesi ve sonrasında farklılıklarını ortaya koydular. Fuar öncesinde yapılan anketler fuar katılımcısı firmaların oluşmasında etkili olmuş, fuar sonrasında yapılan anketler ise yine fuar internet sitesinden görüldüğü kadarıyla (https://www.worldfood-istanbul.com/Ana-Sayfa) seneye 02-05 Eylül 2020 tarihleri arasında düzenlenecek WorldFood İstanbul fuarındaki katılımcıların belirlenmesi ve konferansların oluşmasında etkili olacak diyebilmekteyiz.

Kısaca, bu yıl fuarı düzenleyen, katılımcı olan ve ziyaret edenlere teşekkür ederiz, seneye daha iyisi bizleri bekliyor, vakti olanların ajandalarında bunu yer vermelerini tavsiye ederim.

Yukarıda bahsettiğim gibi fuara katılmamda etkili olan bir önemli faktör Gıdanın Geleceği Konferansıydı. 05 Eylül 2019 Perşembe günü düzenlenen konferansta tarımda güvenilirlik, ulaşılabilirlik ve sürdürülebilirlik gibi konulara değinildi.

Konuşmacıları kısaca tanıtacak olursak;

Moderatör görevinde Güvenilir Ürün Platformu Genel Başkanı Celal Toprak beyefendi yer aldı. Celal bey zaten konunun uzmanlarındandır. Konunun da uzmanı olan birisinin oturumu yönlendirmesi elbette daha doğru soruların sorulması, yönlendirmenin iyi yapılması ve konunun daha iyi tartışılmasını sağlar. Bu konferansta Celal beyin yönlendirmeleri sözü vermek için en yerinde kişileri seçmesi tartışmanın kalitesini arttırmakla kalmadı, seyircilerin de aktif katılımının olduğu, gıdaya dair pek çok konunun tartışıldığı bir konferans ortaya çıkardı.

Kamu sektörünü ilgilendiren sorulara cevap vermek üzere T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığından Gıda Yüksek Mühendisi Emel Molla hanımefendi bulundu. Emel hanım ziyaretçilerin Sayın moderatörün de yönlendirmesiyle sorulara en çok muhattap olan kişiydi. Emel hanım özellikle 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren daha çok gıda güvenilirliği ve ulaşılabilirlik konularıyla ilgili uygulanacak yeni gıda düzenlemeleriyle ilgili bilgiler verdi.

Özel sektör firma temsilci Sayın Çoşkun Yıldırım beyefendinin akıllı yatırımlarla kırsala dönüşün mümkün olduğunu söyleyen düşünceleri ve kendisinin bunu başarmış birisi olarak bunu söylemesi girişimci izleyiciler açısından ilham verdiği söylenebilir.

İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Özer Ergün beyefendi konunun tüketicileri ilgilendiren sağlıkla ilgili kısmını açıkladı. Konunun akademik yönünün çok tartışmalı olması bilinmesine rağmen konuda benim gibi ihtisası daha uzak olanlara bile hoca teknik detayları oldukça anlaşılır bir şekilde fakülte sınıfında ders verir gibi verdi. İzleyiciler de çok memnun kaldılar.

Bir diğer katılımcı konuşmacı ise tarım gazeteciliğinin Türkiye’de en bilinen isimlerinden Sayın Ali Ekber Yıldırım beyefendiydi. Kendisinin güncel konulardaki yazıları bilinmekte, konulara hakimiyeti zaten tartışılmaz. Bunun yanında Ali Bey çok fazla tartışmaya davet edilmiş, konuşma yapmış, bunun kendisine getirdiği çok şey olmuş, çok önemli konularda çarpıcı söylemleri oldu. Özellikle büyük kentlerin yanında oluşan parsellenmiş 1 dekar, 1.5 dekarlık tarlaların satılması konusuna değinmesi ve bunun tarımsal işletme yapısına tarım alanlarının sürdürülebilirliğine zarar verdiği eleştirisi yetkililer tarafından dikkate alınmalıdır.

Bunun yanında ziyaretçilerden pek çok soru geldi. Sayın moderatörün hiçbirini dikkate almadığını söyleyemem. Kahve ve ekşi maya üzerine sorular uzunca cevaplandı. Soruların en dikkat çekenlerinden biri üniversite öğretim üyesi olduğunu beyan eden bir katılımcının beslenme çeşitlerinin değiştiğini, kendisinin protein tedariğinin böcekten vb.den alınmasının üniversitelerde anlatıldığını ve gelecekte bunun tartışılacağını söylemesi oldu.

Ayrıca, Sayın Ali Ekber Yıldırım beyefendiye konferans sonrası kısa sohbetimiz ve katkıları için teşekkür ederim.

 

 

 

 

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.