Zeytinyağı Nedir? Zeytinyağının Faydaları Nelerdir

Verification: f620c14aed060f2a

ZEYTİNYAĞI NEDİR

 Zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinden üretilen yeşilimsi-sarımtırak renkte sıvı bir yağdır. Mitolojide ölümsüz ağaç olarak bilinen zeytin, kimyasal bir işlem uygulanmadan meyvenin kendisinden üretilen tek yağdır. Üretilen bölgeye göre rengi daha açık veya daha koyu olmakla birlikte bu renk değişimi içeriğinde bulunan maddelerden kaynaklanmaktadır. Yeşil rengi veren klorofil, sarı rengi veren ise karotin maddesidir.

Çiğ ve saf olan bu yağ, sıvı yağların en değerlisi olarak bilinmektedir. Halk arasında renk ve kalite arasında bir bağlantı kurulmaya çalışılsa da rengin kalite üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Zeytinyağı içerisinde yüksek oranda gliserin etrafında bağlanan yağ asitleri bulunaktadır. İçeriğinde;

-%55-83 sıvı yağ asidi

-%7-20 palmatik asit

-%0-5 linoleik asit

-%0-4 steraik asit

-%0,1-0,7 palmitoleik asit bulunmaktadır.

Zeytinyağı Nasıl Yapılmaktadır?

Zeytin sıkılır, hamuru çıkarılır ve şıra elde edilir. Bu şırada su ve yağ karışık olmakta, sonrasında yağ ayrıştırılmaktadır. Sıkma işlemi için havan, dibek gibi çeşit çeşit alet kullanılmaktadır. Basit sıkma işleminde zeytin cinsine bağlı olarak ortalama 20 kg zeytinden 4 kilo saf yağ çıkmaktadır.

Zeytinyağı Çeşitleri?

-Natürel zeytinyağı: Kimyasal bir işlem olmadan üretilen zeytinyağı, biyolojik açıdan en değerli yağ olarak kabul edilir. Zeytinin doğal niteliğinde değiştirme olmadan yıkama, kırma ve mekanik ya da fiziksel işlem uygulanarak elde edilen yağlara natürel yağ denmektedir.

-Rafine zeytinyağı: yağı alınmış zeytin hamurunun kimyasal yollarla rafine edilmesiyle üretilen rafine zeytinyağı, yağ asidi sıfıra indirilen ve herhangi bir tat ve koku barındırmayan yağlardır.

-Riviera zeytinyağı: Natürel ve rafine edilen zeytinyağlarının karıştırılmasıyla elde edilmektedir. Genellikle yemeklik yağlar olarak bilinmektedir.

Zeytinyağı Muhafaza Edilmesi

Işık, sıcak, hava ve zamanda etkilenen zeytinyağı kapalı kutularda alınmalı ve ışık görmeyen yerlerde muhafaza edilmelidir. Buzdolabına koyulmamalı ve hava almamalıdır.

Zeytinyağının Faydaları

            Zeytinyağı içeriğinde %75 oleik asit gliseritleri taşımaktadır. İçerisinde vitaminlerden A, E ve az miktarda fitoserol maddesi bulunur. Sabahları aç karnına 1-2 çorba kaşığı zeytinyağı tüketilirse yumuşatıcı ve yatıştırıcı olarak etki yapmaktadır. Özellikle bağırsak hareketlerini düzenleyen ve safra söktürücü etkenleri bulunmaktadır.

Zeytinyağı içerisindeki  E vitamini kansere karşı koruyucu etki yapmaktadır. Saç dökülmelerine karşı iyi geldiği bilinmekle birlikte A, D, E vitaminleri dışında Ca, fosforr, K, Se, Mg, az miktarda demir, bakır, manganez gibi mineraller, kemik gelişimi sağlamaktadır. Kandaki kötü huylu kolestrolü temizleyen zeytinyağı, iyi huylu kolesterolü de yükseltmektedir.

Zeytin ve Zeytinyağının Faydaları;

-Zeytin kanda bulunan fazla kolesterolü gidermekte ve kan basıncı kontrol etmektedir.

-Zeytin, Alzheimer, iyi huylu ve habis tümör gibi hastalıkların etkilerini azaltmakta ve antioksidan etkisiyle vücudu korumaktadır.

-Hücre zarlarını kansere karşı koruyan zeytin, anemiye karşıda koruma sağlamaktadır.

-Zeytin besleyici özelliğinin yanı sıra sodyum, K, Mg, Fe, ve iyott gibi mineraller bakımından da zengindir.

-Kalbi korumak için yararlı olan oleik asidi içerir.

-Zeytinyağı kalp ve damar hastalıklarından korunmasında yüksek derece de etkilidir.

-Kanda iyi huylu kolesterol düzeyini arttırır ve kötü kolesterol seviyesini düşürür.

-Hazmedilmesi en kolay yağ olan zeytinyağı sindirimde kolaylıkta sağlamaktadır.

-Zeytinyağı çocuklarda beyin ve kemik gelişimini hızlandırmaktadır.

-İçeriğindeki E vitamini ile yaşlanma etkilerini azaltmakta ve doku yenilenmesini hızlandırmaktadır.

-Zeytinyağı unutkanlığı engellemekte ve ülser yaralarının kapanmasında etkilidir.

-Cilt koruma da tam koruma sağlayan zeytinyağı, kabızlığı da önlemektedir.

-Güneş yağı olarak ta kullanabilen zeytinyağı, parlak ve yumuşa saçlar içinde besleyici bir kaynaktır.

-Sürüldüğünde kol ve bacaklara yumuşaklık kazandırmakta, nasırlara iyi gelmektedir.