Pazarlama Araştırmalarında Etnografi Çalıştayı: Osman İnan Yazdı
PAZARLAMA ARAŞTIRMALARINDA ETNOGRAFİ ÇALIŞTAYI
(31 Ekim – 1 Kasım)
Etkinliğin, pazarlama ile ilgili çalışma hayatında olanlara ve benim gibi gıda pazarlama ve politikaları alanında tez hazırlayanlara mutlaka çalışmalarına katkı sağlayacağını düşünüyorum. Başka bir amacım olmadan bu çalıştay için kısmetse İstanbul’dan Ankara’ya geleceğim. Merak edenlere de hafta içi Perşembe ve Cuma günlerine gelen önemli bulduğum bu çalıştayı buradan yazının başında katılmalarını tavsiye ederek, tanıtmaktan memnuniyet duyarım.
Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Derneği (PPAD) tarafından organize edilen, akademik camiadan ve özel sektörden çok değerli kurumlardan gelen üst düzey konuşmacıların katılacağı çalıştay, 31 Ekim – 1 Kasım tarihlerinde Çankaya Üniversitesi yeni kampüsünde düzenlenecek.
Çalıştayı düzenleyen Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Derneği her yıl farklı üniversite ile birlikte olmak üzere, şimdiye kadar toplam 23 bilimsel pazarlama kongresi ve PAAYS logosu altında daha çok eğitim ve bilgi paylaşım amaçlı 8 pazarlama araştırması sempozyumu düzenlemiş, bu yılki de bahsettiğimiz gibi Çankaya Üniversitesinde olacak.
Çalıştayda, akademisyenlere özellikle dünyada gelişen ve uygulanan yeni pazarlama araştırmaları tekniklerini tanıtmak ve öğretmek amaçlanmaktadır. Daha öncekilerde olduğu gibi bu çalıştayda da daha çok, uzman akademisyen ve araştırmacıların bilgilendirici sunumları hedeflenmektedir. Bir diğer amaç da bir pazarı oluşturan ve doğrudan tüketiciler üzerinde araştırmalar yaparak veri toplayan uzman ve firma yetkilileri ile akademisyenleri buluşturmaktır.
Çalıştayın konusu olan etnografi; sosyolog, antropolog ve pazarlama araştırmacıları tarafından kullanılan nitel bir araştırma yöntemidir. Bu alanda çalışanların zaten gözlemledikleri gibi nitel değişkenli (özellikle nitel bağımlı değişkenli) çalışmalar son yıllarda ekonometrik çalışmalar içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu alanda etnografi konusu ise henüz yeterince anlaşılamamıştır.
Pazarlama araştırmalarında etnografi, tüketici hayat tarzlarının bir parçası olan tüketim kültürünü, biçimini ve tüketme esnasında sergilenen davranışları onlarla yaşayarak ölçmek ve gözlemekten ibarettir. Bu alanda Türkiye’de ve diğer ülkelerde bu yöntemi başarı ile kullanmış ve/veya bu konuda bilimsel araştırmalar yapmış veya kitap yazmış uzman kişi ve akademisyenleri konuşturarak pazarlama akademisyenlerine yeni ufuklar açmak amaçlanmaktadır.
Çalıştayın amaçları şöyle sıralanmıştır;
- Pazarlamada giderek yaygınlık kazanan nitel araştırmalar içinde en az kullanılan etnografinin kuramsal boyutu gösterilecek,
- Etnografinin pazarlama araştırmalarında kullanım alanları anlatılacak,
- Etnografinin sanal ortamdaki kullanımı olan netnografi tanıtılacak ve irdelenecek,
- Etnografinin sosyoloji, antropoloji, kültür ve folklor gibi alanlarda nasıl kullanıldığı açıklanacak,
- Araştırma firmalarının etnografiyi nasıl kullandıkları ve uygulama sırasında ne gibi sorunlarla karşılaştıkları görülecek.
Osman İnan
10.10.2019
osmaninan1985@gmail.com
*Çalıştayın internet sitesinden derlenmiştir. http://paays.cankaya.edu.tr/