Dolandırıcılığın Gelmeyen Sonu: ÇiftlikBank Örneği

14.03.2018
A+
A-

Dolandırıcılığın Gelmeyen Sonu: ÇiftlikBank Örneği

Bu yazımda hem özeleştiri yapacağım hemde yaşadığım hayal kırıklığını anlatmaya çalışacağım. Yaklaşık üç ay önce ÇiftlikBank adına Turkiye’nin en çok tıklanan haber sitelerinden birinde denk geldim. Sitesine girdiğimde eğlence ve teknolojiyi birleştirerek kullanıcılarına hem online oyun oynattığını hemde bu oyunun sonunda para kazanacaklarını belirtiyordu. İlk başta sistemi çözemediysem de internette biraz araştırma yaptıktan sonra işin aslının ne olduğunu çözdüm (veya çözdüğümü sandım).

Sisteme üye olup yatırım yapan kullanıcılar Çiftlikten istedikleri hayvanı alarak yumutasından, sütünden ve etinden iki yıl boyunca faydalanacaklardı. Böylece isteyen herkes aslında küçük yatırımla dahi olsa hayvan sahibi olmuşçasına para kazanacaktı. Sistem ilk başta hoşuma gitti ve hatta kısa bir zamanda dünyaya açılacağını düşündüm. Bana göre, sistemi kuranlar vaadetikleri gibi gerçek hayvan alıp gerçektende çiftliklerinde büyüteceklerdi ve isteyen kullanıcı bütçesine uygun olarak hayvan beslemeye gerek duymadan hayvan besliyor sayılacaktı. Bu kullanıcının karı, daha sonra peki ÇiftlikBank bunun neresinden para kazanacak diye düşündüm ve dedimki muhtemelen belirledikleri karlılık oranları (müşteriye verilen oranlar) ve müşterinin satın aldığı hayvandan sadece 2 yıl boyunca verim vermek onlar içinde muhakkak bir kar bırakacaktır ki öyle kurmuşlar sistemi. Yani aslında modern kooperatif sistemi olarak algıladım.

Ancak daha sonra özellikle Doğan Medya Grubunun haber sitelerinde bu sistemin saadet zinciri olduğuna dair haberleri daha çok görmeye başladım. İtiraf edeyim ki ilk düşüncem Doğan Grubuna inanmamak oldu. Hatta ben grubun sitelerine reklam vermedikleri için muhtemelen kıskançlıklarından dolayı yapıyorlardır diye içimden geçirdim ki ara ara çeşitli bakanların olumsuz açıklamaları yine özellikle Doğan grubunun haber sitelerinde gündeme oturdu.

Ben halen sistemin sağlam olduğunu ve bahsedilen çiftliklerin kesinlikle varolduğunu düşündüm. Yani müşteri hayvan aldıkça CiftlikBank’ta elindeki hayvan sayısını arttırmakta diye düşündümki ÇiftlikBank kullanıcılarına ödeme yapamadığını ve bunun nedeninin haklarında süren mahkemelerin olduğunu söyledi. Ancak Bakan bunu yalanlayarak hesaplarındaki paraya dokunulmadığını ve istemeleri halinde kullanıcılarına paraları ödemede bir engel olmadığını söyledi. Ancak aslıl bomba bugün patladı. ÇiftlikBank yöneticilerinin merkezlerini boşaltarak kaçtıklarını öğrenmiş olduk. Ve bize kalan yine binlerce mağdur ve on yıllarca hatırlanacak kötü bir girişim kaldı.

Mağdur olmuş binlerce kişiye üzülürken aslında dolandırıcıların misyonsuzluklarıda ortaya çıkmış oldu. Şurası doğru para kazandılar daha doğrusu para çaldılar. Ancak şurayı unutmamak lazımki bu sistemi ahlaklı ve gerçek birşekilde yapıyor olsaydılar yani daha az kar oranı olsa bile gerçekten kullanıcıların satın aldığı hayvan kadar hayvan almış olsaydılar 1 yıldan kısa sürede kazandıkları parayı sürekliye çevirmeyeceklermiydi.

Aslında sistem beni heyecanladırmıştı. Neden mi düşünsenize 100 TL ile bile yatırım yapabileceğim ve hergün bu yatırımımı takip edecektim. Bu yatırımımı sürekli arttırma derdine girecektimki sürekli CiftlikBank’a para akışı olacaktı. Ama ne diyelim umarım adalet yerini bulur ve mağdurlar haklarını alırlar. Yine umarımki gerçek, dolandırıcı olmayan ve yenilikçi fikirler karşımıza çıkar ve Türkiye’den de dünya çapında duyulmuş ve sıfırdan başlamış girişimler görürüz.