Tarım ve Kırsal Kalkınma Projesi Hazırlama 1: Osman İnan Yazdı
TARIM VE KIRSAL KALKINMA PROJESİ HAZIRLAMA 1: GİRİŞ
Bu haftaki yazıda tarım ve kırsal kalkınma projesi hazırlanması ile ilgili öncelikle bu alandaki çalışmalarımı anlatarak kısa bilgiler vereceğim. Sonraki haftalarda proje yazımına gireceğim.
Tarımsal proje hazırlanması ile ilgili ilk temellerim Namık Kemal Üniversitesi Tarım Ekonomisi bölümünde geçtiğimiz günlerde emekli olan değerli hocam Prof. Dr. İsmail Hakkı İnan’dan 2007-2008 yıllarında aldığım Proje Hazırlama ve Değerleme Tekniği derslerinden edindiğim bilgilerle oluşmuştur. Bu temeller daha sonra incelediğim ve hazırladığım projeleri kolaylıkla kavramamı sağladı.
Mezuniyetimden sonra da proje yönetimi konusunda eğitimler aldım. Mantıksal çerçeve yaklaşımı eğitimini birkaç farklı yerden ve farklı zamanlarda aldım. Bu konuda Tekirdağ Sanayi Odasında Günfer Yiğitbaşı hocadan aldığım seminer çok etkileyiciydi. 2009-2010 yıllarında tarımsal proje hazırlamak konusunda özellikle kapama meyve bahçeleri projelendirmesinde özel sektörde biraz tecrübem oldu.
Tarım ve kırsal projelerine destek veren Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)’nda 2011-2014 yılları arasında Yerinde Kontrol Birimi (YKB) ve Proje Başvuru Yönetimi Birimlerinde (PBYB) uzman mühendis olarak görev yaptım. Çok sayıda süt inekçiliği, besi sığırcılığı, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık, arıcılık, tıbbi aromatik bitkiler ve farklı alanlarda tarla ziraatı ile uğraşan çeşitli projeleri inceledim.
TKDK’dan o zamanki çalışma arkadaşım, meslektaşım Sayın Zir. Yük. Müh. Fatih Gürel ile beraber Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 2007 – 2013 yılları arasında yürütülen Hayatboyu Öğrenme Programı kapsamında mesleki eğitim alanında sağlanan hibe destekleri olan (O zamanki adı Leonardo da vinci programı) 2014 yılı itibariyle sona eren 2020 yılına kadar Erasmus+ Programı altında devam eden programa (Ulusal ajansa) proje yazdım. Bu sürede Fatih beyden oldukça faydalı tecrübeler edindim.
Bu programdan kısaca bahsedecek olursam; programın birinci etabı Augsburg şehri Bavyera bölgesi Almanya’da 21.04.2013-04.05.2019 tarihleri arasında 2 hafta, ikinci etabı Prag şehri Çekya’da 24.05.2013-07.06.2013 tarihleri arasında 2 hafta olarak gerçekleşti. Programın ismi ‘Süt Sığırı Yetiştiriciliğinin Avrupa Boyutu’ idi. Bu sürede çok sayıda süt inekçiliği işletmesini yerinde gözlemleme fırsatı bulabildim. Bu programa da ileriki haftalarda değinebilirim (Yeri gelmişken belirteyim programın püf noktası yurtdışı ortağı bulabilmek, güvenilir ortak bulduktan sonra sonraki projeler tutarlı olunca rahatça yazılabiliyor).
2015-2016 yıllarında ise özellikle kapama meyve bahçeciliği alanında tarım işletmelerine projeler yazdım. Şu an TKDK, kalkınma ajansları, ulusal ajanslar vb. herhangi bir yere uzun süredir proje yazmıyorum. Profesyonel olarak da bu işi yapmıyorum. Şimdiye kadar edindiğim tecrübelere göre bu yazı dizisinde çok fazla ayrıntıya kişilere, kurumlara girmeden proje hazırlanırken en çok yapılan hatalar ve en dikkat edilmesi gereken konularda edindiğim tecrübelere göre kısaca değineceğim. Daha fazla bilgi almak isteyenler bana iletişim bilgilerimden her zaman ulaşabilirler.
Öncelikle ne konuda proje hazırlanacaksa o konuda bilgi sahibi olunması gerekir. Hatta bilgi sahibi olmakta yetmeyebilir, bunu kağıda dökebilmek, yapılacak işi açıklayabilmek, durumu ortaya koyabilmek, projenin fayda elde edilecek bir iş olduğunu ilgili kişilere, kurumlara kabul ettirebilmek gereklidir. Bunun için proje yazımında görevlendirilecekse öncelikle konunun uzmanlarına ulaşılması ve yetkinliğe sahip kişilerle çalışılmasından yanayım.
Tarım ve kırsal kalkınma projesinden bahsedecek olursak, tarım bilen bunun yanında kırsal kalkınmanın her bir alt tedbirindeki konularda deneyimi olan kişiler tercih edilmelidir. Tedbirin alakalı olduğu Ziraat Mühendisliği ve/veya alt bölümleri, Ziraat Teknikerliği, Su Ürünleri Mühendisliği ve/veya alt bölümleri, Gıda Mühendisliği ve/veya alt bölümleri, Tarım okulları mezunları, Tarım Meslek Lisesi mezunlarından programların kazandırdığı teknik bilgi ortak çalışmayla edinilmelidir. Bunun yanında, iyi bir proje yazmak için asgari ekonomi, pazarlama, proje yönetimi, politika ve araştırma bilgisi ihtiyacı bu alanlardaki eğitimlerle bir şekilde karşılanmalıdır. Proje mantığı iyi yerleşmeli, proje yazılacak yer, kişi veya kurum için istenen format kesinlikle doğru bilinmeli buna dikkat edilmelidir.
Türkiye’de proje hazırlama konusunun geçmişi çok eskilere dayanmamakla beraber, son yıllarda geliştiği söylenebilir. Daha önceki yazılarımda kendilerinden bahsettim. Destek Teşvik ve Hibe Danışmanları Derneği (HİBEDER), hibe hazırlayan kişilerin örgütlenmesi, mesleğin itibarının arttırılması için çalışıyor. Dernek üyesi proje hazırlama konusunda çok deneyimli, Türkiye’de bu açığı kapatmaya çalışan profesyoneller var. Proje hazırlanmasında profesyonel kişilerden destek alınmalı düşüncesinde olduğum için HİBEDER organizasyonunun çalışmalarını desteklediğimi belirterek, derneğin sektöre daha fazla katkısı olmasını umarım.
Bu haftaki yazıda tarım ve kırsal kalkınma projesi hazırlanması konusuna kendimi tanıtarak giriş düzeyinde değindim. Gelecek hafta proje yazan kişilerin niteliklerine değineceğim. Sonraki haftalar proje nedir, aşamaları nelerdir, nelere dikkat edilir, kurumlar proje yazımında neler istenir vb. konulara yer vereceğim.
Osman İnan
27.10.2019
http://www.hibegundemi.com/konular/destek-tesvik-ve-hibe-danismanlari-dernegi-hibeder-kuruldu.133/