Kırsalda Gelirlerin Çeşitlendirilmesinin Önemi: Osman İnan Yazdı

Osman İnan
Kendimden kısaca biraz bahsedecek olursam, 2007 yılında Önder Çiftçi Projesinde staj yaptım, aynı yerde Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümünü 2008 yılında bitirip askere gidene kadar kaldım. 2009 ortalarında askerlik bitince Tarım Ekonomisi Bölümünde yüksek lisansa başladım. Aynı zamanda bir makine üretim şirketinde kalite bölümünde çalıştım ve ayrıca ailemin kendi arazilerinde 2011 yılı sonuna kadar tarım işiyle uğraştım. Bu tarihten 2014 yılı sonuna kadar Tarım ve Orman Bakanlığında uzman mühendis olarak çalıştım. AB ülkeleri ve Türkiye’de tarım ve kırsal kalkınmayla ilgili çalışmalar yaptım. Daha sonra 2016 yılı sonuna kadar kendi arazilerimde ceviz ve kavak yetiştiriciliği yaptım. O tarihten sonra kendi danışmanlık şirketimi kurup, gayrimenkul işine başladım. Bu dönemde yüksek lisansımı tamamladım. Tarım Ekonomisi Bölümünde doktora eğitimine başladım. Bunun yanında tarım işlerine devam etmekteyim. 2014 yılı sonundan beri de kamulaştırma, hukuk ve ceza davalarında bilirkişilik yapmaktayım. Tarım Ekonomisi Derneği, Zir. Müh. Odası ve Buğday derneğine üyeyim.

KIRSALDA GELİRLERİN ÇEŞİTLENDİRİLMESİNİN ÖNEMİ

Kırsal üretim faaliyetlerinde tek bir ürüne bağlılık, tüm yıl o üründen gelecek gelire bağlı kalmak kırsalda geçimini sürdüren aileyi ekonomik açıdan olumsuz etkilemektedir. Tek bir ürüne bağlı bir işletme hava şartlarından, ulusal ya da bölgesel ekonomik yapıdan, dönemlik-günlük siyasetten vb. çok daha fazla etkilenecektir. Oysaki birkaç yoldan gelir sağlayabilen bir işletme tek bir ürüne bağlı kalmanın getirdiği riskleri azaltabilmiştir.

Bazı alternatif gelir yolları aşağıdaki gibi sayılabilir;

Bitkisel Ürünün İşlenmesi ya da Paketlenmesi, tarım ürününü dönüştürebilen üretici katma değer saylayacak ve daha yüksek gelir elde edecektir.

Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretimi, İşlenmesi ve Paketlenmesi, ek bir gelir ve verim arttırıcı bir üretim yöntemi olarak çok işletmeye gelir sağlamaktadır.

Zanaatkarlık ve Yerel Ürün İşletmeleri, kaybolmaya yüz tutmuş ürünlerin yeniden canlandırılması işletme ve ülke için çok önemlidir.

Kırsal Turizm Faaliyeti, coğrafya dağlık, ekolojik, deniz vb. için elverişli ise kırsalda gelir çeşitlendirmesi için en iyi yöntemlerden biridir.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretimi; Son yıllarda sağlık sektörüne ürün tedarik edebilmek küçük alanlarda yüksek gelir elde edebilmenin en iyi yollarından olmuştur.

Coğrafi İşaretli Ürünlere Yönelme, coğrafi işaret almış ürünlerin o bölgeden satılması daha çok talep görmekte ve pazar olanakları artmaktadır.

Yöresel Daha Yüksek Gelirli Ürünlere Yönelme, yöreyle özdeşleşmiş ürünler, üreteni az, daha çok emek isteyen ürünlere daha çok talep olmaktadır.

Organik Tarıma Yönelme, bir diğer konuda insanların sağlıklı beslenmeye yönelmeleridir. Organik tarım daha yüksek bütçeli pazarlara girmenin en iyi yollarından birisidir.

İyi Tarım Uygulamalarına Yönelme, organik tarım gibi iyi tarım ürünlerine olan ilgi de insanların gelirlerinin artmasıyla sağlıklı ürünlere yönelmelerinden kaynaklanmaktadır.

Alternatif Su Ürünleri Yetiştiriciliği, su ürünlerinden yararlanmak işletmenin gelirlerini arttıracaktır.

Yenilenebilir Enerji Yatırımları, son yıllarda çokça işletmenin yenilenebilir enerjiye yöneldiğini ve bu konuda oldukça bonkör davranılan desteklemelerden yararlandıklarını görmekteyiz.

Alternatif Satış Yolları Geliştirme, kırsaldaki yetenekli gençler; girişimci ruhun, dil bilmenin, interneti iyi kullanmanın, bölgelerini çok iyi bilmenin vb. etkileriyle ürettikleri ürünleri tüm dünyaya satabilmektedirler.

Değeri Yüksek Diğer Ürünleri Üretme, talep değişiyor, değişen talebe uygun ürünleri ilk üretenler her zaman kazandılar.

Sulama Koşullarının İyileştirilmesi ile Ürün Arttırma, İkinci Ürüne Yönelme

Vb…

Bunların birisini ya da birkaçını başarabilmek sanıldığı kadar kolay olmayabilir. İklim, toprak yapısı, bulunulan yöre ve ekonomik durumu gelirin çeşitlendirilmesinde önemlidir.

Yüksek Ziraat Mühendisi Osman İnan

29.11.2020

osmaninan1985@gmail.com

 

 

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.