Etkili Proje Yazımı ve Proje Yazarının Nitelikleri: Osman İnan Yazdı
TARIM VE KIRSAL KALKINMA PROJESİ HAZIRLAMA 3: ETKİLİ PROJE YAZIMI VE PROJE YAZARININ NİTELİKLERİ
Bu haftaki yazıda etkili bir proje nasıl yazılır, proje yazarının nitelikleri nasıl olmalıdır konusuna kısaca değineceğim.
Etkin bir rapor daha önceki yazılarda da vurguladığım gibi konunun uzmanları tarafından yazılan bir rapordur. Raporun teslim edileceği kurumun asgari kriterleri, puanlama yaparken en çok dikkat ettiği hususlar, kurumun çalışma şekli yeterince iyi bilinmelidir.
Proje dosyasının ilk etapta görüntüsü iyi olmalıdır. Proje dosyasının görsel zenlinliği; kapak tasarımı, yazı stili, yazı puntosu seçimi, açık ya da koyu yazılacak yerler, kurumun istediği formatlara dikkat edilip edilmediği, rapor başlıkları, fotoğraflı görselli anlatımlar vb. uygun şekilde hazırlanmalıdır.
Sonraki aşamada projenin içeriğine bakılır projede eksiklikler olup olmadığı, maalesef uygulamada kopyala yapıştır şeklinde olan projeler çok sayıda bulunmaktadır. Bu tarz projelerde aslında kurumca verilen proje formatlarında bile olan zorunlu bölümlerin çıkarıldığını görebiliyoruz. Proje dosyası eksiksiz olmalıdır. Sadece çıkarılması gerekli yerler yine proje yazım kılavuzlarına dikkat edilerek çıkarılmalıdır.
Sonrasında proje dosyasının tutarlılığı kontrol edilir. Adım adım kısaca içerik kontrolüne bakarsak, ilk aşamada proje adı ve amacı ilk olarak örtüşmelidir. İkinci aşamada misyon ve vizyon olarak yazılan değerlerin doğru oluşturulması, projeyle uyumu önemlidir. Üçüncü aşamada proje yeri seçimi, proje personel organizasyon şeması, proje zamanlaması, proje karlılık, verimlik ve faydası, iyi şekilde anlatılmalı ve tutarlı olmalıdır.
Sonrasında proje sahibinin yeterliliği, projenin yöreye katkısı, projenin sektöre katkısı, projenin ülke ekonomisine katkısı, özellikle projenin dezavantajlı gruplara katkısı AB projelerinde kurumlarca aranan özelliklerdir. İyi bir proje yazarı bütün bu ince noktaları iyi bilmeleri bunu göre proje dosyası hazırlamalıdır.
İyi bir Proje Yazarının Mutlaka Taşıması Gereken Nitelikler;
Dürüstlük, proje yazarı kopya manipülasyon, infial gibi durumlardan kendini korumalıdır.
Deneyim, projenin getirdiği alanda Ziraat, gıda, su ürünleri vb. alanlarda bilgi ve tecrübeye sahip olmalıdır.
Sorumluluk, ele aldığı iş için mesai saatlerini en verimli harcamalıdır. Projenin kabul veya red durumlarında, durumun getirdiği etkilere katlanabilmelidir.
Gizlilik, çalıştığı projeden iş sahibiyle konuşmalarında elde ettiği bilgileri açık etmemeli saklamalıdır.
Liyakat ve yeterlilik (Asgari düzeyde tecrübe ve donanım), projenin getirdiği temel düzeyde eğitim ihtiyacını karşılamış olmalıdır.
Zamanında teslim (Hızlılık), ele aldığı projeyi süresi içerisinde bitirmeli proje sahibini mağdur etmemelidir.
Genel Kriterlere Hakim Olma (Planlama, Projelendirme, Ekonomi vs), temel düzeyde proje alanında ve genel kültür seviyesinde konulara hakim olmalı ve bunu projesinde gösterebilmelidir.
Yetenek (Çalışma sürecinde edinilen deneyim), yaptığı her projede bir bilgi edinmeli ve bunu daha sonraki projelerinde kullanmalıdır.
Proje yazarları kendilerini mesleki ve teknik yönden geliştirebilirler, dürüstlükten sapmazlarsa mesleklerinde herkesten öne geleceklerdir.
Bu haftaki yazıda etkili tarım ve kırsal kalkınma projesi hazırlanmasına ve proje yazarının niteliklerine değindim. İyi okular dilerim.
Osman İnan
27.10.2019