İstikrarlı Fiyatlar İthalat ile Değil Üretimle Sağlanır

Verification: f620c14aed060f2a
27.06.2018
A+
A-

İstikrarlı Fiyatlar İthalat ile Değil Üretimle Sağlanır

Her sene mevsimsel veya spekülatif nedenlerden dolayı çeşitli tarım ve hayvancılık ürünlerinde ciddi fiyat artislari olur. Bu senenin en popüler ürünler hayvancılıkta kırmızı et tarımda ise patates ve soğan oldu. İnsanların en çok ihtiyaç listesinde olduğu için bu tür ürünlerin ani fiyat yükselişi hemen kamuoyunun gündemini işgal eder ve hükümeti acil ancak bazen doğru olmayan ve ileriye yönelik ciddi zararlar verecek kararlara itebilir. Bunların en başında o ürünlerde ithalat vergisini sıfıra veya ciddi orana düşürmek veya devletin kendi eliyle (veya iştiraki kurumlarıyla) ciddi oranda ithalatlar yapmaya yönlendirir.

Dünya Gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, ithalat vergilerinin ciddi oranda indirilmesi ve dolayısıyla ithalatın bu şekilde teşvik edilmesinin tarımda uzun vadede ciddi yaralara sebep olacağına dikkat çekerek üretimin daha da azalacağına dikkat çekmekte. Yıldırım’a göre ithalat kısa vadede çözüm olsa da uzun vadeli çözümün fiyat artışının nedenlerine inerek ortaya çıkan problemlerin çözülmesinde görmekte…

Doğruluk Payı internet sitesi son 3 yıllık toplam ithalat ve bu ithalatın içersindeki tarım ithalatını incelediği haberine göre 2016 yılında bir önceki yıla göre gerek toplam ithalatta gerek tarım ithalat miktarında azalma mevcutken 2017 senesi her iki alanda da bir önceki iki seneye göre ciddi artış göstermiştir.

2017 yılı toplam ithalat 233 milyar dolar civarı iken tarım ithalatı 5 milyar civarı
2016 yılı toplam ithalat 198 milyar dolar civarı iken tarım ithalatı 4 milyar 300 milyon civarı
2015 yılı toplam ithalat 207 milyar dolar civarı iken tarım ithalatı 4 milyar 700 milyon civarı

Bizim gibi işsizlik oranı yüksek ülkelerin yapması gereken şey tarım üretimini teşvik ederek hem iç piyasada kendine yeter bir duruma gelmek hemde ürettiği tarım ürünlerin ihrac ederek ülkeye döviz girişine katkıda bulunarak cari açığın azalmasına katkıda bulunmaktır. Böylece hem ıssızlık oranlarımız azalacak hemde köyler daha yaşanılır hale gelip şehire (ve özellikle Istanbul’a) göç engellenmiş olacak. Ve unutmayalım ki tarım sadece geri kalmış ülkelerin yaptığı bir iş değil veya tarıma yönelmek sanayiye yönelmemize engel değil (Allah’a şükür gerek toprak ve gerekse insan gücü bakımından zengin bir ülkeyiz). Sanayileşmiş ülke olan İsrail, sahip oladuğu veya olduğunu iddia ettiği toprakların yüzde 20’si tarıma elverişli olmasına rağmen tarım ihracatı genel ihracatındaki payı yüzde 3.5’lara dayanmaktadır.

Bunun için yapılması gereken şey halihazırda üreten çiftçinin üretimine devam etmesi için gerekli destek ve eğitimlerin verilmesi, köylerinde kalabilmesi için köylerin daha da yaşanılır hale getirilmesidir. İnsan emeğini aza indirgeyebilmek için tarımda makineleşmeyi arttırıcı politikalara güdülmeli ve tarımda makineyi sadece traktöre indirgemekten kaçınmak gerekir.

İkinci politika ise halihazırda toprağını boş bırakan küçük veya büyük toprak sahiplerinin üretime kazandırılması. Bunun için ciddi bir araştırmayaparak toprağını neden işlemediğinin nedenleri ortaya çıkarılmalı ve bu problemlere çözüm bulunmalı. Bunun için biz Gidakolik’in naçizane çözüm önerileri arasında;

1) Tarımda makineleşmeyi arttırıcı politikaların desteklenmesi (böylece hem maliyetler düşecek, hem verim artacak hemde insanın verdiği emek azalacak)

2) Köyler sosyal, ekonomik, ulaşım ve iletişim, okullaşma gibi alanlarda yaşanılır hale getirilerek insanların köy ve ilçelerini sevmesi teşvik edilmeli.

3) Üniversiteler, Meslek odaları, Bakanlık ve sivil toplumun isbirligi ile çiftçi eğitimleri arttırılmalı. Bu eğitimler sadece ekinler üzerine değil aynı zamanda makineleşme, ihracat, girişimcilik ve alternatif ürünler üzerinede yoğunlaşmalı.

4) Fidan, fide, gübre, tohum, mazot ve tel örgü gibi asli ihtiyaçların giderilmesinde valilik, belediyeler, il özel idareleri ve bakanlıklar işbirliği yaparak destekleri herkese ulaşılabilecek seviyeye getirmeli ve her yöreye göre o yorenin iklim ve coğrafyasına uygun ürünler teşvik edilmeli.

5) Çiftçi ve ailelerin Sosyal Güvenlik sorunu halledilmeli ve gerek emeklilik gerekse sağlık güvencesinden dolayı ölan korkulardan işi terketmemeli sağlanmalı.

Kaynaklar:
https://www.dunya.com/ozel-dosya/akib/fiyat-istikrari-ithalatla-degil-uretimle-saglanir-haberi-395197
http://www.dogrulukpayi.com/bulten/hangi-tarim-urunleri-ne-kadar-ithal-ediliyor
https://en.wikipedia.org/wiki/Agriculture_in_Israel

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.