Ekşi Sözlük “Gıda Mühendisi” ve “Gıda Mühendisliği” başlıkları altındaki en iyi girişler

Verification: f620c14aed060f2a
10.02.2018
A+
A-

Türkiye’nin en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri olan Ekşi Sözlükte ne yazıkki Gıda Mühendisliği çok ilgi duyulmuş bir konu gibi durmuyor. İşin aslı Gıda Mühendisliğiyle sürekli görev çatışması yaşayan diğer bölüm ve mesleklerde de durum çok farklı değil. “Gıda Mühendisi” başlığı altında sadece 4 sayfa entry varken “Gıda Mühendisliği” altında bu sayı 9’a yükselmektedir. Gıda Mühendisliği ve Veteriner Hekim arasındaki meslek tartışmaları ve çekememezlikleri ne yazık ki bu alanada yansımıştır. Bundan mıdır bilinmez ama Turkiye’nin mühendislik konusundan gerekli gelişimi sağlayamaması acaba bu meslek çekişmelerine bağlanabilir mi? Bu yazıda bu iki kategorideki en ilginç 20 girişi sunacağız.

1.
askerliginde mutlaka meslegiyle ilgili birseyler yapacak kisidir bu muhendis kisi. tabi yemekhane nobetciligi ne kadar gida muhendisligi ile alakalıdır, tartışılır.

2.
sokaktaki insanlar tarafından bu mesleği yapanlara muhendis sıfatının yakıştırılmadığı mühendistir. günümüzde önemi sürekli artan bir meslek olmasına rağmen bu mesleği yapanlar bekledikleri itibarı ve önemi görememektedir. 4 yıllık lisans dönemi zorlu bir maraton gibidir fakat yeni mezunlara verilen maaşlar yaptıkları işin hakkını karşılamamaktadır.

3.
kendilerine asci diyince hakli olarak cok kizarlar… ki mesleklerinin hemen hicbir yerinde ascilikla ilgili bir yer yoktur.

4.
veteriner hekim’in yanında gıda bilgisi açısından bir b** değildir. ama maalesef ülkemizdeki bilgi yetersizliği sebebiyle veteriner hekim’in yapması gereken tüm işler onlara yaptırılıyor. ve buna da sebep olan en büyük etken sıfatlarının başında gıda kelimesinin geçmesi. yapmaları gereken başka işler varken, yetersiz düzeyde mikrobiyolojik bilgiyle analiz yapıp bir de bunun onayını verme yetkisiyle donatılıyorlar. buna çanak tutan cahil işverenler sebebiyle de yapmamalı gereken işlere onlar alınıyor. bu kadar açıklamanın özü: veteriner hekimin bilgi birikimine sahip değillerdir, ve aldıkları eğitimle, ki almaları gereken eğitim budur, asla da o bilgiye sahip olmayacaklar.

5.
eğitimi ziraatçiler kadar toprakla ve bitkiyle, veterinerler kadar etle kısıtlandırılmamış mühendistir. kimyacılara göre de mikrobiyoloji bilgisine sahiptirler.

kalkıp bi de şöyle siteler kurarlar : http://www.gidamuhendisim.com/

6.
türkiye dışında gıda mühendisi diye mühendis yoktur. gıdanın mühendisi olurmu buda ayrı bir konudur. avrupa ve amerikada; bunların yaptığı işleri veteriner hekimler yapmaktadır. hayvansal kaynaklı gıdalar konusunda ve gıda mikrobiyolojisi konusunda veteriner hekimler karşısında ezilmektedirler. avrupa birliğinden gelen uzmanalar bu gıda işlerini bunlar ( ziraatçı ve gıdacı doğrusu budur ) yapıyor dediğinizde hayatınızın tehlikede olduğunu size söylemekte ve biryerleriyle gülmektedirler. ama burası türkiye herşey yanlış bu niye doğru olsun ki

7.
türkiyede ziraat ve baytar zihniyetindeki gıda kontrol anlayışıyla,imalat zihniyetindeki üretim yerleri arasında sıkışmış mesleğini yapma çabalarında olan bir insandır o..
mesleğinin kıymetini göstermeyenlere,ilerde çocuklarının yedikleri ve içtikleriyle hastalıklı ve kanser olacağı kaygılarını taşır ve etrafına bunun önemini anlatmaya kendini sorumlu hisseder..

8.
cerrahpaşa tıptan 20 puan daha yüksek bir taban puanına sahip olduğu sene kazandığım bölüm. en yakın arkadaşım cerrahpaşa’da okuyordu. bölümlerimizin ne olduğunu soran komşu teyze önce arkadaşımı tebrik etmiş sonra bana dönüp “olsun kızım, maksat okumak değil mi?” demişti. herşeye rağmen sevdiğim mesleğim. bir de şu veteriner hekimler keşke üniversite sınavına hazırlanırken biraz daha fazla çalışsalardı da gıda mühendisi olsalardı, rahatlardık.

9.
türkiye’de kıymetleri bilinmediğinden, işverenlerin çoğu; ”diplomanı bırak, sen gelmesen de olur!” mantığında olduklarından, atamalarda onlar atanacağına, su ürünleri, ziraat mühendisi ve veterinerler atandığından (mesela fırınları veteriner gidip denetler falan) bu kadar çok gıda spekülasyonu çıkar. o da yetmezmiş gibi, bütün medyatik doktorlar bilip bilmeden gıdalar hakkında atıp tutar, bazen söyledikleri gıda mühendisi için acı bir şaka gibidir, velhasıl kelam çoğu kendi işini yapamaz duruma gelir.

10.
çevremdeki insanların bile benden daha fazla gıdayla ilgisi olduğu kesin.. çünkü neden kendi işimi yapmıyorum. yaptığım işe başta işverenler, sonrasında benden altta çalışan insanlar olmak üzere kimsenin saygısı yoktur. bir de sana müdürüm diye hitap eden usta başlarının senden çok daha yüksek alması tam bir duygusal çöküş yaşatır. hafta sonu tatilin yoktur, pislik içinde çalışıyorsundur ayrıca. Allah tan yolun başında bu işten vazgeçip farklı bir dalda çalışmaya başladım. şuanda çevremdeki gıda mühendisi arkadaşlardan daha güzel koşullarda ve şartlarda çalışmaktayım. tabi daha yüksek maaşla da..

11.
çalışma alanlarının asla bir kimya mühendisi kadar olamadığı meslek grubu. kimya mühendisleri gıda mühendisi yerine çalışabilir fakat gıda mühendisi için bu geçerli değildir.

bir de sürekli olarak beslenme ve diyetetik bölümü mezunu insanlarla karıştırılıp, acaba şu kaç kalori, nasıl diyet yapmam lazım vb sorularla karşılaşırlar.

12.
bir gıdanın hammaddeden sofraya kadar olan sürecindeki kalitenin ve hijyeninin sürekliliğini sağlamak gıda mühendisinin yaptığı iştir.

13.
çocukken gıda keşfettiklerini sandiğim mühendislik dalı.

14.
hayvansal üretimle ilgili hiçbir konuda çalışma yapacak kapasitede olmayan meslek grubu. veteriner hekimlerle kıyaslamak ağır saçmalıktır. veteriner hekimler nato ordularınca bile kabul edilmiş gıda denetçileridir. olması gereken de budur. neden mi veteriner hekimlerle kıyaslanamaz, okuyun;

15.
insanların ahcılıkla arasındaki farkı bi türlü anlayamadıgı bölümüm

16.
geniş bir çalışma alanına sahip mühendislik dalı. zaten daha önceden de ziraatçilerin tekelinde imiş. sonra işe kimya mühendislerini de katmışlar. etten süte oradan şaraba oradan lokum oradan da bebek mamalarına kadar çoktuır bu çalışam alanları ve bunlarla kalmaz. netekim bu gıdaların üretilmesi, paketlenmesi sırasında kullanılan makineler vardır, sarf malzemeleri vardır bi gıda fabrikasının ya da atölyesinin hijyenik tutulması için ya da üretilen gıdaya katılmasa bile prosesinde gereken. bir gıda mühendisi illa üretimde çalışmak zorunda değildir. türkiyede çok fazla üniversitede bulunmaktadır (popülizme kurban mı gidiyor bizim meslek bilemiycem artık) bu yüzden mezunların çalıştıkları yer, bulundukları konum ve tabi ki aldıkları maaş arasında dağlar kadar fark bulunabilmektedir. türkiyede ilk gıda mühendisliği ege üniversitesi gıda mühendisliği bölümüdür.

17.
-abi şu yenir mi, dünden kaldı
-bi ısırık ver bakayım.. hmm nefis nefis. yenir tabi.. sen yemiyceksen ver bana ben onu bi hüpleteyim.
-yok abi sen yenir diyorsan bayıla bayıla yerim. işin uzmanı kompradoru yenir diycek ben yemiycek miyim.. biraz ekşimiş gibi geldi tadı da..
-tamam işte mayalanmış tam olmuş şahane olmuş. bak yemiyceksen mundar etme ver bana ..

18.
birileri bu başlıkta uzun uzun veteriner hekimlere laf söylemiş hatta hakaret etmiş. öncelikle etik konusunda bu bölümde bir eğitim olmadığı bu konuşmalardan belli oluyor. ayrıca siz hekimsiniz ne işiniz var gıdayla diyenlere de birkaç şey söyleyeyim.

zoonozları bilmeyen, bunların mekanizmasını bilmeyen bir meslek nasıl denetim yapacak merak ediyorum. zoonoz dediğim şey; hayvanlardan insanlara bulaşabilen viral, bakteriyel ya da paraziter her şeydir. örneğin salmonella’nın bir tavuğa nasıl bulaştığını, hangi semptomlarla seyrettiğini,doku ve organlarda nasıl bir patolojik durum gösterdiğini ya da hayvalara verilen bir ilacın yasal arınma sürecini, bu sürece etki eden faktörlerin neler olduğunu, ilacın farmakolojik özelliklerini bilmeden onu saptama görevini yapmak imkansızdır. kendileri isterlerse bitki kaynaklı materyallerin güvenliğini sağlayabilirler. fakat et, süt, yumurta ve bal gibi ürünlerde veteriner hekimler bu iş için gayet uygundur.

başlıkta domatesten çıkan pestisiti bulan biziz diyen adama diyeyim; yediğin karaciğerde olması muhtemel hidatic kist’i mezbahanede veteriner hekim bulup imha ettiriyor. o kisti senin yemenin ötesinde, köpeğin yemesinin ve sonrasında enfekte dışkılarının tüylerine bulaşıp senin onu severken sana bulaşmasının önündeki engelde veteriner hekim. dolaylı yoldan eti tüketip seni ecinoccus yumurtası dışkılamaktan kurtarıyor hemde o eti köpeğin yeyip senin dışkılarla temasından sonra ara konak olup beyninde ve iç organlarında içi dolu olan ve giderek büyüyen parazit kistleri taşıyıp hayatını kaybetmeni engelliyor.

hekimlik sadece steteskopla olmuyor yani. yukarıda bahsettiğim en basit et muayenesinde bile bulunabilen ama bulunmadığında halk sağlığını korkunç boyutta etkileyen bir durum. bundan çok daha komplike bilgi gerektiren gıda muayeneleri var. parazitoloji, viroloji ve mikrobiyoloji bilmeden hayvansal ürünlerde gıda denetimi yapılmaz. herkes kendini bilsin.

19.
cahil veterinerlerin diline düşmüş mühendislik dalıdır.
cahil cahil konuşup çarşaf gibi yazı yazacağına türkiyede eğitim veren gıda mühendisliği bölümlerinin ders programlarını incelemesini tavsiye ettiğim kifayetsiz muhteris veterinerlerin saldırdığı bilim dalıdır aynı zamanda.
noodu yavrum, arpanı mı kesti gıda mühendisleri?

20.
bu bölüm yurt dışında da mevcut, g**ten element sallamayın.

misal: https://www.shu.ac.uk/…ng-food-engineering-fulltime
https://www.findamasters.com/…ords=food engineering

gıda mühendisliği gereksiz değildir.
vural gökmen, kendisi gıda mühendisi, hocam olur aynı zamanda.

http://yunus.hacettepe.edu.tr/…vgokmen/vg/home.html
http://www.haber5.com/…okmenin-buyuk-tibbi-basarisi
http://www.memurlar.net/haber/510663

gıda mühendisiyim. gıda analiz laboratuvarında görev alıyorum.
hani duyuyorsunuz ya rusyaya gönderilen domatesler geri dönmüş diye, ha işte yurtdışından gelen benzer ürünleri tüketip de siz s**i tutmayasınız diye her gün onlarca analiz gerçekleştiriyorum, uygun olmayanlar aynı o domatesleri geri gönderen rusyanın yaptığı gibi ülkeye girmeden geri gidiyor. sadece sizin için de değil, kediniz köpeğiniz daha sağlıklı mama yesin diye k****dan ter akıyor her gün.
senin o beyinsiz kafan hoşafa dönmesin diye uğraşıyoruz anlayacağın.
sen hala b** atmaya devam et kardeşim gereksiz de, veterinerlik-ziraat yeter de, bir gün yediğin domatesten vücuduna aldığın pestisitle sürüne sürüne geberirken noluyo ya diye sorgularsın belki.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.