Bilime Yön Veren 100 Türk Listesindeki Gıdacılar

01.10.2018
A+
A-

Bilime Yön Veren 100 Türk Listesindeki Gıdacılar

Genç Araştırmacıların her yıl büyük bir heyecan ve gururla bekledikleri bilime yön veren 100 Türk, Sanko Holding sponsorluğunda Turkishtime dergisi tarafından hazırlanan kitap ile sunuluyor. Bu kitapta daha çok Harvard, Oxford, Yale, Imperial College gibi üniversitelerde araştırma faaliyetleri yürüten bilim insanları hayat hikayeleri anlatılıyor.

Kitaba alınacak  Türk bilim insanları uluslararası literatürde kabul edilen “H-endeksi” ölçütüne göre sıralıyor. H-endeksi, bilim insanlarının yaptığı araştırmaların aldığı atıf sayısını gösteriyor. H-endeksi ne kadar yüksekse, bilim insanının araştırmaları alanında o kadar çığır açıcı nitelik taşıyor.

Listede yer alan bilim insanları alanları Tekominikasyondan, İletişimden, Tıptan, Eczacılıktan, Ziraattan, Psikolojiden Gıdaya her alanda yer alıyor.

Bu listede yer alan Gıda ve Gıdaya yakın dallarda çalışan bilim insanları derledik;

1- İsmail Çakmak

1981 yılında Çukurova Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme bölümünden master derecesini alan Prof. Çakmak aynı sene aynı üniversitede araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 1988 senesinde Almanya’nın  Stuttgart şehrinde (Hohenheim Üniversitesi) doktorasını alan Prof. Çakmak, 1989 yılında Çukurova Universitesi’nde Doçent olarak göreve başladı. 1994 yılında yine Çukurova Üniversitesinde tam profosörlük unvanını alan Prof. Çukur suan Sabancı Üniversitesi’nde araştırmalarına devam etmektedir.  Çakmak’ın, buğdayın genetik gelişimiyle ilgili çalışmaları vardır. 2014 yılında alanının önemli ödüllerinden olan “Georg Forster Research Award”ı almıştır. TÜBİTAK ödülünün yanı sıra uluslararası birçok kuruluştan ödül ve fon almıştır. 1993’ten beri de IPNC’nin seçili üyelerindendir.

Prof. Çakmak’ın öncülüğünü yürüttüğü birçok projeden biri de “Gizli Açlık Projesi”dir. Prof. Çakmak ana sponsorluğunu Bill ve Melinda Gates Vakfı’nın yaptığı, gizli açlık sorunuyla baş etmek için yürütülen projeler için ülke ülke, tarla tarla geziyor ve üreticilere eğitimler veriyor. Modern uygulamalar sonucu dünya tarımındaki “yeşil devrim”le tarım ürünlerinde çarpıcı verim artışları yaşandı. Ancak elde edilen ürünlerde protein ve başka mikro besleyiciler azaldı. Halen dünyada 815 milyon insan açlık çekiyor yani gıdaya ulaşamıyor. 2 milyar insan ise gıdaya ulaşsa bile gizli aç.

2- Adil Denizli

1985 yılında Hacettepe Üniversitesi Kimya Mühendisliği’nden mezun olan Prof. Denizli 1986’da yuksek lisans derecesini 1992 yılında ise yine aynı üniversite ve bölümden aldı. 1994 yılında yine Hacettepe Üniversitesinde doçent olarak göreve başlayan Denizli, 2000 yılında tam profesörlük unvanına sahip oldu. Başta TÜBİTAK olmak üzere birçok kurumdan birçok ödüle layık görülen Prof. Denizli, kansere karşı ilaçlar, polimer teknolojileri, biyokimya, biyomateryal ve gıda teknolojileri alanlarında çalışmalar yapmaktadır.

3- Ali Demirci

1987 yılında ODTÜ Gaziantep Mühendislik Fakültesi’nde Gıda Mühendisliği Bölümünü bitiren Ali Demirci, 1992 yılında İowa State Üniversitesi’nde Gıda Mühendisliği Bölümünden doktorasını alarak 1992 yılında yardımcı profesör olarak Gaziantep Üniversitesinde çalıştı. Bu görevini 1994 yılına kadar sürdürdü ve 1994’ten 1999’a kadar Iowa State Üniversitesinde Araştırmacı olarak çalıştı. 1999’dan bu yana Pennsylvania State Universitesi’nde profesör olarak görev yapmaktadır.

Gıda Güvenliği ve biyomühendislik alanlarında çeşitli projeler sürdüren Prof. Demir birçok patente sahip olup halen birçok proje yürütmektedir.

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.